Hlavní obsah

V Dobřanech se otevře malé vojenské muzeum mapující vojenskou historii města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Malé soukromé vojenské muzeum, nazvané Augmentační sklad, se otevře o víkendu v prostoru bývalé maštale vedle hlavního náměstí v Dobřanech na Plzeňsku.

Článek

Na uniformách, dobových fotografiích, součástech výzbroje a výstroje, medailích a dalších stovkách předmětů mapuje vojenskou historii města od dob rakouské monarchie až po nedávnou minulost. Základ expozice tvoří sbírka Miloslava Faifra. Voják z povolání se shromažďování předmětů spojených s dobřanskou vojenskou minulostí věnuje přes dvacet let, řekl dnes Faifr ČTK.

„I když jsme se zaměřili na vojsko od vzniku republiky, nemohli jsme opomenout to, že Dobřany jsou vojenským městem už od roku 1729. Tak jsme sem ještě dali i rakouského dragouna, protože v Dobřanech byly převážně jezdecké jednotky,“ popsal Faifr. Mezi vystavenými uniformami, převážně v zelených vojenských odstínech, tak září nejstarší dragounská uniforma - jasně modrý kabát a rudé kalhoty. Dragouni se v městě usadili od roku 1794, vystřídalo se tu několik pluků, včetně sedmého, u něhož sloužil pozdější císař Karel. První kasárna měli dragouni na náměstí, později si postavili jízdárnu a v roce 1890 nová kasárna mimo centrum. Vojenské posádky byly v Dobřanech i dál, poslední vojáci odešli z města kolem roku 1994.

Faifr mezi dvěma tisícovkami exponátů těžko hledá jediný, kterého si váží nejvíc. Velkou cenu pro něj mají zejména předměty, které sám doslova vyhrabal ze země přímo v Dobřanech. Jsou to třeba odznaky na uniformu z roku 1919 nebo kožený závěsník na bodák. „Našel jsem ho ve stájích v bývalých kasárnách, ale našel jsem ho jen půlku. V noci jsem se vzbudil a říkal si, že musím najít i tu druhou půlku. Nemohl jsem dospat a šel jsem, lezl po zem a vyhrabal jsem ho mezi starými taškami,“ vzpomíná sběratel. Přírůstky do své sbírky získává na burzách, v aukcích i darem.

Návštěvníci uvidí v expozici uniformy od rakousko-uherských po uniformu vojáka z mise v Kosovu, dále koňská sedla a jezdecké holinky používané vojskem, helmy, zavazadla, mapy, odznaky a medaile, vojenské prapory i předměty, které vojáci získali jako ocenění při různých soutěžích a závodech. Pro dokreslení je tu i německá a americká uniforma z druhé světové války či oděv revoluční gardy.

Augmentační sklad znamená sklad mobilizačních zásob, kde vojenská jednotka skladuje své zásoby, vše co potřebuje pro kompletní vybavení před vysláním ze základny.

Expozice bude otevřena o tomto víkendu a příležitostně o dalších víkendech, otevřít se může také na individuální prohlídky, například pro školy. „Připravujeme i spolupráci s městským kulturním střediskem,“ dodal Faifr.

Reklama

Doporučované