Hlavní obsah

V plzeňském Bolevci se v červnu otevře první pumptracková dráha ve městě

Foto: Shutterstock.com

Pumptrack.

Reklama

Za konečnou stanicí tramvaje linky 1 v plzeňské čtvrti Bolevec se v červnu otevře pro veřejnost první pumptracková dráha ve městě.

Článek

„Asfaltovou dráhu pro kola a koloběžky se dvěma vzájemně propojenými okruhy s vlnkami a klopenými zatáčkami staví první městský obvod, náklady jsou 2,5 milionu korun,“ řekla starostka obvodu Helena Řežábová (ODS). Slavnostní otevření je naplánováno na odpoledne 11. června.

O výstavbě pumptrackové dráhy v Bolevci se začalo hovořit v roce 2019. S nápadem tehdy přišli dva sportovně založení zastupitelé obvodu. „Následně jsme se jeli podívat na asfaltový pumptrack do Břas, který se nám moc líbil. Návrh poté schválilo zastupitelstvo a myšlenka začínala získávat reálnější obrysy. Uvažovali jsme o kratší dráze s gumovým povrchem, ta by ale byla příliš nákladná, nebo o hliněném povrchu, který by však byl náročný na údržbu, i proto jsme nakonec vybrali asfalt,“ řekla starostka.

Pumptrackové dráhy v uplynulých letech vznikly v kraji například v Břasech na Rokycansku, v Domažlicích, v Přešticích a v Chlumčanech na Plzeňsku nebo v Sušici a Železné Rudě na Klatovsku. Adrenalinová jízda stále nabývá na oblibě. Spočívá v tom, že dráhu jezdec projíždí bez šlapání či odrážení. Rychlost nabírá a udržuje jen takzvaným pumpováním na terénních vlnách a v klopených zatáčkách. I díky tomu získává nové dovednosti na nerovném povrchu a učí se pozornější a přesnější jízdě.

Plzeňská dráha má dva okruhy - velký okruh je dlouhý 188 metrů, má devět klopených zatáček, 30 vln a dva skoky. Menší okruh, který je určený hlavně mladším jezdcům, má 47 metrů, tři klopené zatáčky a osm vln. Dráha bude v nejvyšším bodě 1,2 metru nad terénem. „V nejužším místě má pás 1,8 metru, v nejširším 2,5 metru,“ doplnila Andrea Šlechtová z odboru investic a majetku prvního městského obvodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované