Hlavní obsah

Balet Národního divadla uvede nové nastudování Romea a Julie

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V budově Státní opery Praha bude mít dnes večer premiéru nové nastudování klasického baletu Romeo a Julie. Nejznámější příběh lásky s hudbou Sergeje Prokofjeva uvede ve ztvárnění choreografa Johna Cranka Balet Národního divadla.

Článek

Choreograf a tanečník Cranko postavil původně Romea a Julii pro balet milánské La Scaly. Známější a upravenější verzi uvedl Cranko v roce 1962 o čtyři roky později pro svůj Stuttgartský balet. Tato inscenace je stále velmi populární a na svém repertoáru ji má mnoho světových souborů.

Jako hrabě Kapulet se představí Jiří Kodym alternovaný Jiřím Vrátilem, hraběnku Kapuletovou budou tančit Tereza Podařilová nebo Michaela Černá. Julii zatančí Ayaka Fujiiová nebo Irina Burdujaová, Romeem bude Paul Irmatov nebo Federico Ievoli a představiteli druhého ze znesvářených rodů budou jako hrabě Montek Fraser Roach a Marek Svobodník a jako hraběnka Monteková Abigail Bushnell a Kristina Kornová.

Balet Národního divadla již dříve choreografie Cranka uvedl, v roce 2003 to bylo Zkrocení zlé ženy a Oněgin v roce 2005. Někdejší umělecký šéf Stuttgarského baletu John Cranko (1927 až 1973) byl jedním z nejvýznamnějších choreografů 20. století a duchovním otcem mnohých slavných choreografů. U Cranka v 60. letech tančil například slavný český choreograf Jiří Kylián, kterého Cranko přiměl, aby se sám věnoval choreografii.

Reklama

Doporučované