Hlavní obsah

Část skupiny goril z pražské zoo se přestěhovala do nového pavilonu

Foto: Zoo Praha, Seznam Zprávy

Pavilon goril.

Reklama

Část gorilí tlupy, kterou chová pražská zoologická zahrada, se dnes přestěhovala do nového pavilonu. Původní pavilon, kde zůstanou samci Richard, Kiburi a Nuru, bude pravděpodobně nyní několik dní pro návštěvníky zavřený.

Článek

„Stěhování se uskutečnilo velmi rychle a díky dlouhé přípravě a nácviku s gorilami nebylo nutné použít anestezii – všechny gorily si do transportních boxů nastoupily samy,“ uvedl ředitel zoo v Troji Miroslav Bobek.

Do nového pavilonu se dnes přemístili samice Shinda, Kijivu a Kamba a nejmladší samec Ajabu. Čtyři gorily v nové expozici v budoucnu doplní samice a samec. Příjezd nového samce má podle Bobka umožnit pokračovat v chovu goril. „Richardova linie je totiž v evropském chovu zastoupena natolik, že již nesmí mít mláďata,“ vysvětlil.

Gorilí samec Richard a jeho synové dvanáctiletý Kiburi a devítiletý Nuru tak zůstanou ve stávajícím pavilonu v nejnižší části zahrady. V květnu přitom ředitel zoo na webu zahrady avizoval, že do nového pavilonu bude umístěn i samec Richard. Nyní Bobek uvedl, že evakuace samců z původního pavilonu by v případě povodně neměla být na rozdíl od rodinné skupiny příliš komplikovaná.

Nový pavilon goril v pražské zoo se návštěvníkům otevře 28. září. Expozici, která je největším výstavním prostorem zoo v Troji, postavila za 262,3 milionu korun firma Strabag. Budova v horní části zoo má rozměry přibližně 56 krát 56 metrů. Venkovní výběhy pro zvířata zaujímají 3000 metrů čtverečních. První zvířecí obyvatelé pavilonu jako guerézy pláštíkové, kočkodani Brazzovi a krysy obrovské se do nových prostor začali stěhovat na konci května.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady v Troji byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo v roce 2004. Samička Moja se tak stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku.

Reklama

Související témata:

Doporučované