Hlavní obsah

Do základních škol Prahy 6 chodí i mimopražské děti, starosta to chce řešit

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Praha 6 řeší problém s rodiči, kteří přehlašují trvalé bydliště dětí a umisťují je do základních škol městské části, kde pak chybí kapacita pro místní obyvatele. V rozhovoru s ČTK to řekl nový starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Článek

Rozšiřování kapacit, aby pojaly děti ze Středočeského kraje a jiných městských částí, podle něj radnici stojí stovky milionů korun. Starosta chce usilovat o úpravu školského zákona a pokud to bude nutné, chce problém řešit i soudně.

V Praze se o dojíždění středočeských dětí do škol v metropoli v poslední době mluví hlavně v souvislosti se středními školami. Podle Stárka to však je problém i v případě základních škol, byť u těch platí spádovost a neměly by do nich chodit děti bydlící mimo městskou část.

„Existují nicméně agentury, které dětem ze Středočeského kraje nebo jiných městských částí za úplatu zajišťují trvalé bydliště v Praze 6, takže formálně požadavky splňují,“ uvedl Stárek. Podle něj tak ale dochází k diskriminaci žáků z Prahy 6, protože v případě převisu poptávky nad nabídkou se žáci losují a do školy se tak nemusí dostat dítě, které bydlí ve stejné ulici, na úkor jiného dojíždějícího třeba z Kladna.

Radnice chce dosáhnout toho, aby reálně platilo kritérium, že rodiny musí v Praze 6 opravdu bydlet. To je nicméně podle starosty nutné řešit na úrovni školského zákona. „Nebojíme se konfrontovat ministerstvo školství, protože ten systém je nastaven špatně,“ uvedl. Plán radnice je tedy takový, že školy nastaví podmínky, které přijetí žáků reálně bydlících mimo městskou část zamezí.

Takovým podmínkám se nicméně rodiče nepřijatých dětí můžou bránit a dost možná s ohledem na formulaci v zákoně uspějí. „V takovém případě je to pro nás výchozí bod, ze kterého můžeme vést soudní spor se státem,“ řekl starosta. Dodal, že po politické rovině se v minulosti změnu zákona prosadit nepodařilo, protože jde o specifický problém Prahy, i když nelze vyloučit, že ho řeší i jiná města či obce.

Nedostatek míst ve školách je v metropoli problémem, řeší ho radnice na okrajích města, ale i v širším centru v souvislosti s bytovou výstavbou. Nové školy chtějí stavět třeba v Březiněvsi, Kolovratech, Dolních Počernicích či v Praze 12. Školy staví či plánují stavět i Prahy 3, 5, 7, 8 nebo 9. Nedostatečnou kapacitu školských budov řeší radnice také přístavbami stávajících budov nebo stavěním modulových objektů a dřevostaveb.

Reklama

Doporučované