Hlavní obsah

Dobrovolníci z Trash Hero loni v Česku sebrali 83 tun odpadu, meziročně více

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dobrovolníci z české pobočky organizace Trash Hero loni v Česku posbírali 83 tun odpadu, předloni to bylo 38 tun. Do 300 úklidů se zapojilo 1268 lidí. Přes 60 procent odpadků bylo ze snadno recyklovatelných materiálů.

Článek

Dobrovolníci loni sebrali z veřejných prostranství například 6000 PET lahví, 5000 plechovek a 2500 nezálohovaných skleněných lahví. Vratných pivních lahví naopak našli jen 158 a zálohované lahve tvořily jen jedno procento všech odhozených nápojových obalů. Podle Davida Vojty z Trash Hero je to důkaz toho, že zálohování obalů funguje. Míní, že je v Česku třeba zavést plošný zálohový systém pro plechovky a PET lahve.

Podle Trash Hero se loni ukázalo, že přes propracovanou síť sběrných míst v Česku stále vznikají černé skládky a místa s pravidelným výskytem nepořádku.

Spoluzakladatel Trash Hero Jan Bareš uvedl, že dobrovolníci budou pořádat úklidy dokud bude třeba. „Snažíme se o obrat společenského myšlení. Šíříme myšlenku, že třídit je dobré, ale vytvářet méně odpadu je ještě lepší. A hlavně ten odpad neházet kolem sebe,“ uvedl Bareš.

Nezisková organizace Trash Hero Czech Republic existuje od roku 2016. Celosvětově má hnutí 171 základen v 17 zemích světa. Vzniklo v roce 2013.

Zálohování obalů je v Česku dlouhodobým tématem. Současná vláda v programovém prohlášení uvedla, že zváží zavedení dalších systémů zálohování obalů - například na PET láhve. Ministerstvo životního prostředí naopak loni uvedlo, že současný systém sběru je funkční, plošné a povinné zálohování PET lahví a plechovek odmítlo. Resort mimo jiné upozornil, že by při vyřazení PET lahví z tříděných kontejnerů mohla klesnout vůle lidí třídit odpady.

Reklama

Doporučované