Hlavní obsah

Dokument o vědci, který neznal vlastní identitu, získal zahraniční ceny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Celovečerní dokument Identita ES režisérky a scenáristky Aleny Činčerové o víkendu získal na britském Lion Film Festivalu dvě ceny.

Článek

Činčerová byla v kategorii celovečerních filmů oceněna jako nejlepší režisérka a samotný film byl vyhlášen nejlepším celovečerním dokumentem. ČTK o tom dnes informoval Petr Slavík za distribuční společnost CinemArt. Film přináší životní příběh Emila Skamene, uznávaného imunologa a genetika, který celý život zasvětil odhalování tajemství genů a přitom sám po desítky let neznal svou vlastní identitu.

Snímek na konci loňského roku získal na Hollywood International Golden Age Festivalu cenu pro nejlepší mezinárodní dokument. V tureckém Izmiru pak na festivalu Eastern Europe International Movie Awards obdržel hlavní cenu v kategorii celovečerních dokumentů, zvláštní uznání si přivezl ze soutěže Impact Docs Awards. V českých kinech bude mít premiéru 3. března.

„Za mnoho let svého působení na poli dokumentárního filmu jsem se setkala se stovkami lidských příběhů. Některé byly všední a obyčejné, jiné překypovaly zvraty a rozmanitostí. Jeden mi doslova vyrazil dech. Je to příběh špičkového vědce, který věnoval celý svůj profesní život tajemství genů, a přitom po léta neznal geny vlastní,“ řekla před časem ČTK Činčerová.

Osmdesátiletý Skamene se narodil v haličské Bučači pravděpodobně v srpnu 1941 jako Emil Kleiner, jako dítě židovských rodičů, haličského notáře Benio Kleinera a jeho manželky Gizely. Jeho rodiče zahynuli při pogromu v roce 1943. Krátce před svou smrtí však dokázali zařídit, že syn byl složitou cestou a s pomocí nejméně pravděpodobného muže dopraven do Prahy. Ze všech 16.000 bučačských Židů přežili válku jen čtyři lidé. Za celoživotním snažením Skameneho stojí touha dokázat, že záchrana jeho života měla cenu.

Jedna z dojemných scén dokumentu připomíná, že s ním adoptivní rodiče nemohli ve městě plném Němců v roce 1943 chodit na normální procházky a vydávali se s ním na hřbitov, aby je nikdo nepotkal. O své identitě se dozvěděl shodou náhod po letech.

Emil Skamene v roce 1968 opustil Československo a žije v Kanadě. Výjimečně nosí na klopě malou zlatou lilii jako rytíř řádu nejvýznamnějších Quebečanů a nad ním kulatý nenápadný odznáček, vyznamenání od britské královny Alžběty pro Kanaďany, kteří jsou významní pro Britské impérium. Za svůj profesní život napsal přes 280 publikací z oblasti genetiky, imunologie a metabolických poruch. Získal desítky význačných ocenění světových univerzit, vědeckých akademií, výzkumných center a společností i mezinárodních organizací. Je zakladatelem a prvním ředitelem Ústavu pro klinický výzkum Univerzity McGill v Montrealu, je ale také členem České učené společnosti.

Reklama

Doporučované