Hlavní obsah

DPP vyzval exekutory vymáhat jízdné a přirážku jako jednu pohledávku

Foto: František Vlček / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) vyzval exekutory, aby v rámci tzv. akce milostivé léto přestali účtovat dvojnásobné paušální náhrady na zastavení exekuce u jednotlivého případu.

Článek

„DPP totiž považuje součet jízdného a přirážky k jízdnému u každého jednotlivého případu za jednu pohledávku, jednu jistinu, a tudíž jeden exekuční titul,“ sdělila mluvčí firmy Aneta Řehková. Vedení města v minulosti kritizovalo praxi pražského exekutora Juraje Podkonického, který účtuje dvoje náklady. Podkonický tvrdí, že postupuje podle zákona. Ke změně postupu jej vyzvala pražská radní Hana Kordová Marvanová.

Milostivé léto se týká dlužníků veřejných institucí a firem. Pokud splatí původní dlužnou částku a zaplatí odměnu 908 Kč exekutorovi, tak se jim odpustí penále, úroky a další platby. Léto začalo 28. října 2021 a skončí 28. ledna 2022.

„DPP vstoupil do jednání se všemi soudními exekutory, kteří vymáhají pohledávky z přirážek k jízdnému. Na těchto jednáních byla dosažená jasná shoda na právním názoru, že exekutoři budou za každý jednotlivý případ požadovat paušální náhradu nákladů exekuce ve výši 908 Kč pouze jednou. U každého případu tvoří jízdné a přirážka k jízdnému jednu jistinu, tj. jeden exekuční titul,“ uvedl v tiskové zprávě DPP.

DPP současně vyzve ministerstvo spravedlnosti a Exekutorskou komoru, aby k postupu exekutorů zaujaly jednoznačné stanovisko a uvedly, jak mají dlužníci postupovat, pokud se setkají s takovým případem.

V uplynulých týdnech mířila kritika od DPP a Marvanové na exekutora Podkonického. Ten naopak vyzval oba zmíněné, aby podnik odpustil svým dlužníkům přirážku k jízdnému. „A já je nebudu vymáhat. V opačném případě jsem povinen postupovat podle zákona. Ti lidé nedluží peníze mně, ale DPP. Soudní exekutor nemůže svévolně rozhodovat o tom, co bude vymáhat a co ne. Při svém postupu je vázán zákonem,“ uvedl Podkonický.

Marvanová s názorem exekutora nesouhlasí. „Jeho výklad schválené novely exekučního řádu odporuje znění novely a jejímu smyslu. Podle mého právního názoru je jízdné včetně přirážky jednou jistinou, jednou pohledávkou, takže by měl exekutor účtovat dlužníkovi podle zákona jen jedenkrát paušální poplatek 908 Kč na náklady exekuce, a nikoli dvojnásobný poplatek,“ uvedla Marvanová.

DPP se dohodl na sloučení do jedné exekuce se všemi exekutory kromě Podkonického. „Tento jeho postup považuji za postup v rozporu s přijatou novelou a úmyslem zákonodárce. Proto bych pana Podkonického naopak vyzvala, aby respektoval akci milostivé léto a postoj věřitele, pro kterého pohledávky vymáhá, tj. DPP,“ uvedla. Vyřešit problém by podle ní pomohlo stanovisko Exekutorské komory a ministerstva spravedlnosti.

V Česku začalo za prvních devět měsíců letošního roku 332.100 nových exekucí. Je to zhruba o šest procent víc než loni za stejnou dobu, kdy jich bylo 312.400. Největší meziroční přírůstek byl ve východních Čechách, a to téměř o 16 procent.

Reklama

Doporučované