Hlavní obsah

Festival tance a nového cirkusu dnes začne v pražské továrně na kabely

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Dnes po poledni začne pražská část festivalu současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu KoresponDance. Pořadatelé si pro ni vybrali místo továrního prostoru Prakab, tedy Pražské kabelovny v Hostivaři.

Článek

Program se uskuteční převážně venku, vstup je volný. Hlavní část desátého ročníku festivalu se bude konat v červenci ve Žďáru nad Sázavou.

Festival pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, tedy setkávání současného tance. „Jedním ze dvou hlavních témat letošního festivalu je interdisciplinární projekt Továrna v pohybu, který budeme poprvé realizovat na festivalu v Praze,“ uvedla k festivalu ředitelka festivalu i centra Marie Kinsky.

Do nočních hodin a za plného provozu se návštěvníci mohou těšit na taneční free style battle, nový cirkus se zaměstnanci továrny, poetické pohybové umění či novocirkusové představení žonglérů a akrobatů.

„Představení, jež jsou součástí projektu, považuji osobně za nejzajímavější. Industriální prostředí je totiž nesmírně zajímavé pro tanec či nový cirkus. Když o představeních hovoříme s veřejností, vidíme v očích publika obrovský zájem o tento netradiční přístup, který okamžitě podněcuje lidskou představivost,“ doplnila Kinsky.

Festival zahájí dnes ve 13:00 KoresponDance Battle s breakdancerem Kristiánem Mensou, který se uskuteční počtvrté. Kristián, vystupující pod jménem Mr. Kriss, je výraznou osobností tuzemské scény breakdance. Jeho dance battle nabídne všechny možné taneční styly.

Hlavní program odstartuje novocirkusová skupina Cie Pieds Perché s projektem Továrna v pohybu, pod režijním dohledem českošvýcarské akrobatky a performerky Stéphanie N’Duhiraheové. Autorka představení využívá talentu umělců, který spočívá v zavěšené akrobacii, a zároveň využívá výrobků továrny Prakab, tedy kabelů různých barev a textur. Aktéry se na okamžik stanou také samotní zaměstnanci továrny, pořadatelé tedy věří, že o překvapení a humor nebude nouze.

Hlavní část desátého ročníku festivalu KoresponDance se tradičně odehraje ve Žďáru nad Sázavou, v prostorách zámku a v přilehlém okolí. Program je na webu www.korespondance.cz.

Reklama

Doporučované