Hlavní obsah

Festival Umění v prostoru uvede společná cesta vlakem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní ročník Festivalu m3/Umění v prostoru dnes vpodvečer uvede cesta vlakem z centra Prahy z Masarykova nádraží do Dejvic.

Článek

Koncept festivalu totiž pro letošní rok definují nádražní budovy, železniční tratě a jejich okolí. Cesty vlakem, která už bude trochu vernisáží, se zúčastní kurátorky i umělci, v restauraci na Dejvickém nádraží pak bude hudební program.

Cílem festivalu je umisťování umění do veřejného prostoru. Jednotlivá díla však letos nebudou koncentrována kolem jedné lokality, ale rozložena na několika vlakových nádražích. Osobitá poetika tohoto prostředí vytváří podle pořadatelů ideální zázemí pro širokou škálu významových rovin – sociální, politicko-estetickou, architektonickou, historickou, urbanistickou, ekologickou.

Prostřednictvím děl v prostoru chtějí organizátoři otevírat témata jako jsou vztah města a investorů při využití svobodných zón takzvané městské divočiny, modernizace nádražních budov či jejich smysluplná konverze nebo třeba otázka ekonomičnosti železniční dopravy a možnosti jejího velkorysejšího zakomponování do struktury MHD.

Autory, kteří se letos na festivalu podílejí, jsou Matěj Al-Ali, Peter Cusack, Eliáš Dolejší, Lloyd Dunn, Pavel Hošek, Petr Stibral, Michaela Thelenová, Vladimír Turner, Erika Velická, Epos 257, Albert Šturma, Martin Netočný, kurátorkami jsou Dagmar Šubrtová a Iva Mladičová.

Reklama

Doporučované