Hlavní obsah

Iva Bittová a Antonín Fajt dnes na Staroměstském náměstí zahájí Bohemia JazzFest

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Letošní přehlídku jazzových koncertů na historických náměstích Bohemia JazzFest zahájí dnes na Staroměstském náměstí v Praze Iva Bittová a Antonín Fajt. Akce, která je tradičně pro diváky zdarma, se uskuteční na šesti místech.

Článek

Její součástí je soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let. Festivalový den začíná vždy v 17:30 a končí ve 22:00.

První festivalový den se na Staroměstském náměstí vedle zpěvačky, houslistky a improvizátorky Bittové a česko-amerického skladatele, klavíristy a producenta elektronické hudby Fajta představí kapela Dagadana spojující jazz a elektroniku s elementy polské a ukrajinské kultury. Program zakončí americký kytarista Julian Lage se svým triem.

Na stejném místě o den později zahrají polský skladatel a pianista Krzysztof Kobyliński, Caminero Trio přichází s repertoárem inspirovaným klasickou flamenkovou kytarou a italský pianista Lorenzo De Finti a jeho quartet. Součástí druhého dne bude také soutěž o nejlepší jazzovou skladbu autora do 35 let, kterou vyhlašuje Ochranný svaz autorský (OSA) ve spolupráci s Bohemia Jazzfest. Loňskou vítězkou se stala klavíristka a skladatelka Nikol Bóková se skladbou Prometheus. Kromě ocenění si odnesla šek v hodnotě 40 000 Kč, který daroval OSA.

Po pražské části se Bohemia JazzFest přesune 13. července do Plzně. Dále se uskuteční v Liberci (14. července), Hluboké nad Vltavou (15. července), Domažlicích (16. července) a 18. až 19. července skončí v Brně.

Cílem festivalu je představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice. Bohemia Jazzfest se v krátkém čase stal jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě. Akce měla loni kvůli předchozím protipandemickým opatřením komornější podobu.

Reklama

Doporučované