Hlavní obsah

Kubistický obraz Emila Filly se vydražil za 32,4 milionu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obraz Emila Filly Hlava starého muže z roku 1914 s vyvolávací cenou osm milionů korun se na nedělní aukci v Praze prodal za 27 milionů korun. I s aukční přirážkou za něj kupec zaplatí 32,4 milionu korun.

Článek

Obraz vznikl za Fillova rotterdamského exilu, kdy malíř rozvíjel svou inspiraci díly kubistických velikánů Pabla Picassa a Georgese Braqua.

V aukci Galerie Kodl, která se koná na pražském Žofíně bez přítomnosti veřejnosti, jsou dnes i další dvě Fillovy malby. Dohromady tato kolekce průřezově představuje vývoj malířovy předválečné tvorby. Nejranější je plátno U zrcadla z roku 1907 a v nabídce je také dramaticky pojaté plátno Zápas z roku 1938 z cyklu Bojů a zápasů.

Po internetu či telefonu se dnes sběratelům nabízejí desítky položek. K nejvýznamnějším patří cyklus kreseb Františka Kupky vytvořených pro encyklopedii Člověk a Země vydané ve Francii v letech 1904 až 1907. Cyklus se bude vyvolávat za 25 milionů korun.

Kupkovy kresby vznikaly na objednávku autora této šestisvazkové historie lidstva Élisée Recluse (1830 až 1905). Ten se v ní pokusil shrnout dějiny lidstva od prehistorických počátků až po tehdejší současnost kritickým pohledem, což mimo jiné dokládá předjímání ekologických témat nebo boj za práva zvířat. Soubor představuje nejrozsáhlejší a nejucelenější ilustrátorskou práci Františka Kupky z počátku 20. století, místy anticipující jeho abstraktní tvorbu.

Na aukcích výtvarného umění ale bodují především Kupkovy pozdější, abstraktní práce. Jeho kompozice nazvaná Divertimento II z roku 1935 je od loňska držitelem českého aukčního rekordu s cenou 90,2 milionu korun. Galerie Kodl ji na své aukci vydražila přesně před rokem, 29. listopadu 2020. V Londýně se ale letos vydražil Kupkův obraz Tryskání II v přepočtu za téměř 231 milionů korun.

Reklama

Doporučované