Hlavní obsah

Lanovku na Petřín čeká 16. prosince kvůli opravě kol výluka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražskou lanovku na Petřín čeká příští týden ve čtvrtek 16. prosince výluka. Důvodem je oprava kol a nápravy jednoho z vozů.

Článek

Výluka potrvá od 08:00 do 23:00 a do provozu se lanovka vrátí v pátek 17. prosince 2021. Dopravní podnik (DPP) lanovku pravidelně dvakrát ročně zastavuje také kvůli celkové kontrole.

Každý z vozů lanovky má dvě nápravy. Výměnu kol provádí dodavatel ve svých dílnách, kde je nalisuje na nápravu. Výroba a instalace trvá deset až 14 dnů. Podnik však má ještě pátou náhradní nápravu, kterou využije v čase, než bude dodána nová. Lanovka se naposledy zastavila letos na konci listopadu kvůli výměně nápravy druhého vozu. Podnik letos vymění u vozů kola na prvních dvou nápravách a na zbylých dvou to udělá při plánované každoroční údržbě v březnu 2022.

Vozy lanovky v budoucnu změní podobu. DPP již vyhlásil mezinárodní designerskou soutěž na jejich podobu. Vítěz bude známý do konce února příštího roku. Pražští radní letos v lednu rozhodli, že lanovka bude mít do pěti let nové vozy a zcela bude vyměněná trať. Důvodem je sesuv půdy na Petříně a špatný technický stav vozů.

Lanová dráha se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati.

Reklama

Související témata:

Doporučované