Hlavní obsah

Lávka mezi Holešovicemi a Karlínem ponese oficiální název Štvanická lávka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lávka bude pojmenována podle ostrova, přes který povede. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí projednají pražští radní.

Článek

Dosud se lávce pracovně říkalo zkratkou vytvořenou z částí názvu dvou městských částí, tedy HolKa. Zahájení stavby lávky je naplánováno na úterý 11. ledna. Přemostění usnadní cestu na ostrov a bude dalším propojením mezi městskými částmi. Stavba vyjde na 298 milionů korun.

Návrh na pojmenování lávky se radním podle materiálu předkládá kvůli plánovanému zahájení stavby. „A také z toho důvodu, aby byl název běžně používán již během výstavby, a zamezilo se tak používání názvů provizorních,“ píše se v materiálu. Název již schválila magistrátní místopisná komise.

Lávka do Karlína bude mít na holešovickém břehu Vltavy nástup právě na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice. V Karlíně na Rohanském nábřeží vyústí na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře. Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi. Stavba by měla podle dřívějšího vyjádření magistrátu trvat 14 měsíců.

Lidé se mohou pěšky z Karlína do Holešovic dostat nyní pouze přes frekventovaný Hlávkův most nebo oklikou přes Rohanský ostrov a Libeňský most. Využít mohou v sezoně také přívoz. Na Štvanici se pak dostanou pouze z Hlávkova mostu či přívozem.

Reklama

Doporučované