Hlavní obsah

Letiště Praha rozdělí 18 milionů korun na projekty ve v okolních obcích

Foto: Shutterstock.com/EQRoy

Ilustrační foto.

Reklama

Letiště Praha rozdělí 18 milionů korun na veřejně prospěšné projekty v obcích, které jsou ovlivněny leteckým provozem na letišti. Peníze budou moci získat také sportovní a zájmové oddíly, školy a dětská zařízení nebo neziskovky.

Článek

Grantový program letiště obnovilo po covidové pauze. Podporou se snaží kompenzovat či snižovat negativní dopady letecké dopravy, jako jsou například hluk, na obyvatele okolních obcí.

„Těší mě, že se díky opětovnému nárůstu provozu můžeme vrátit k projektům finanční podpory blízkého okolí, a přispívat tak k rozvoji okolních komunit. Jde přeci o domov náš i našich zaměstnanců. Zároveň ochota pomáhat upevňuje dobré sousedské vztahy, které považuji za velmi důležité“, řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Přihlášky svých projektů mohou obce a další organizace posílat do konce září. Následně je posoudí komise, která se podle letiště zaměří především na jejich přínos pro širší komunitu, efektivnost a smysluplnost.

Letiště grantový program obnovilo po covidové pauze. Program zároveň naváže na nefinanční aktivity letiště v okolí v podobě například služeb při úpravě prostranství. Kromě toho letiště poskytuje také dotace na protihluková opatření pro domácnosti v přilehlých obcích. Letiště bude dál financovat také jazykové vzdělávání dětí ze základních škol.

Letiště se programy snaží kompenzovat dopady letectví na okolní obce. Těch se kvůli připravovanému rozšíření letiště o novou paralelní dráhu obávají například zástupci Suchdolu a Nebušic, kteří se stavbě nové dráhy brání.

Skupina Letiště Praha v loňském roce vykázala provozní zisk (EBITDA) 145 milionů korun. To je meziročně zlepšení o 862 milionů korun. Letiště se tak vloni i přes pokračující covidovou krizi dostalo ze ztráty, letos by měl provoz dál růst.

Reklama

Doporučované