Hlavní obsah

Modernizační fond podpoří 3 miliardami stavbu 57 velkých fotovoltaických elektráren

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Česku by mělo vzniknout s podporou peněz z Modernizačního fondu 57 velkých fotovoltaických elektráren. Projekty uspěly v druhé soutěžní výzvě fondu zaměřené na instalace s výkonem nad jeden megawatt (MW).

Článek

Podpořené solární parky by měly být postaveny převážně na brownfieldech, tedy na místech, která jsou kvůli předchozí například průmyslové činnosti, nevyužitelná. Třímiliardovou dotaci pro ně podepsala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Modernizační fond má přispět k přechodu tuzemské energetiky na ekologické zdroje a do roku 2030 má nabídnout minimálně 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek. O přidělení dotace z něj rozhoduje spolu s ministerstvem životního prostředí Státní fond životního prostředí (SFŽP).

V rámci druhé výzvy fondu žádalo o podporu 151 projektů. „Akceptovali jsme jich 113, které mezi sebou následně soutěžily. K podpoře bylo doporučeno 57 záměrů,“ uvedl ředitel SFŽP Petr Valdman. Doplnil, že předkladatelé projektů, které byly přijaty, ale nezískaly pro podporu dostatečný počet bodů, mohou žádat o dotaci v nové výzvě na konci jara.

„Obnovitelné energie budou čím dál důležitější součástí energetického mixu. S každým nově podpořeným projektem jsme blíže k odklonu od drahých fosilních paliv,“ uvedla ministryně Hubáčková.

Podle ministerstva se podpory dostalo například solární elektrárně, která by příští rok měla vyrůst ve Skoranově u Třemošnice na ploše bývalého průmyslového areálu a částečně na volné ploše. Instalovaný výkon má mít téměř šest MW a bude doplněna o velkokapacitní bateriového úložiště o využitelné kapacitě dvou MW. Další podpořená elektrárna by mohla být v provozu od letošního října v průmyslovém areálu v Oseku na Ústecku. Energii využije pro vlastní potřebu areál průmyslového podniku a přebytky půjdou do veřejné části distribuční sítě.

Podle Valdmana jsou na letošní druhé čtvrtletí roku naplánovány výzvy na podporu fotovoltaických elektráren pro menší i větší instalace nad jeden megawatt-peak (MWp). Další dvě výzvy podpoří fotovoltaiku v rámci komunální energetiky. Výzvy by měly být vyhlášeny být na přelomu dubna a května a rozdělovat se bude až deset miliard korun, dodal ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Reklama

Doporučované