Hlavní obsah

Muzeum vodárenství v Praze Podolí se 17. března otevře zdarma veřejnosti

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zájemci o pražské vodárenství mohou se mohou na mezinárodní den vody v neděli 17. března přijít podívat do muzea vodárenství v Podolské vodárně. Přístupné bude od 10:00 do 17:00 a vstup je zdarma.

Článek

ČTK to dnes sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Ke vstupu nebude oproti minulosti nutné se registrovat. PVK mají na starosti distribuci vody v metropoli a jejich většinovým vlastníkem je Veolia a menšinovým Praha. Světový den vody se slaví od roku 1993.

Na nádvoří vodárny bude pro návštěvníky připraven program. „Zaměstnanci PVK jim předvedou například recyklační vůz na vysokotlaký proplach a čištění kanalizace na pohon CNG, mobilní simulátor mobilního dochlorování či práci pátračů hledajících skryté úniky vody,“ uvedl Mrázek.

Zajímavá místa pražského vodárenství si bude možné prohlédnout pomocí 3 D brýlí. Technologové PVK lidem rovněž předvedou chemickou show.

Muzeum pražského vodárenství vzniklo v roce 1952, kdy první návštěvníci zamířili do suterénních prostorů v tehdejším sídle Pražských vodáren na Národní třídě. Do areálu vodárny v Podolí se přestěhovalo v roce 1996 a o rok později otevřelo expozici s výstavní plochou o rozloze 800 metrů čtverečních. Součástí muzea je depozitáři a přednáškový sál.

Mezi exponáty je mimo jiné vodovodní potrubí z antického období, část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. či model čerpacího soustrojí od českého vynálezce Josefa Božka.

Reklama

Doporučované