Hlavní obsah

Praha 6 chce jednat o koupališti Džbán, které vlastník pozemků letos zavřel

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení městské části Praha 6 chce jednat o budoucnosti areálu Džbán. Prioritou radnice je to, aby areál sloužil veřejnosti. Uzavření areálu oznámil vlastník areálu. Za hlavní důvod uzavření areálu označil jeho havarijní stav.

Článek

Rekonstrukci firma Molepo, která je vlastníkem areálu koupaliště Džbán, podmiňuje změnou územního plánu v lokalitě. Molepo tam chce stavět bytové domy.

„Na budoucnosti Džbánu nám záleží, proto jsme jako Praha 6 vedli se zúčastněnými stranami v této věci několik jednání. K samotné zástavbě volené orgány městské části nevyjádřily žádné stanovisko. Ale z obecného hlediska nám dává smysl, pokud bychom v rámci dohody obdrželi do správy pozemky, které můžeme využít k rozvoji dané lokality a ve prospěch veřejnosti,“ uvedl za vedení mluvčí městské části Jiří Hannich.

To, že společnost Molepo podmiňuje otevření areálu změnou územního plánu v lokalitě, označili zástupci Prahy 6 za zarážející. Podobně se vyjádřili i opoziční Zelení. Jejich zastupitel Petr Palacký uvedl, že „postup společnosti Molepo jeví některé znaky vydírání“. Jednání firmy dnes označili za vydírání i někteří zastupitelé pražského magistrátu.

Cílem společnosti Molepo je podle jejího jednatele Jiřího Němce rekonstrukce okolí nádrže Džbán a bytová výstavba na pozemcích v ulici Evropská. „Bez plánované výstavby nejsme schopni rekonstruovat areál přírodního koupaliště ani jeho okolí,“ uvedl na webu koupaliště Džbán Němec. Podle něj areál vyžaduje rekonstrukci a investice asi za 100 milionů korun.

Firma chtěla v lokalitě stavět už dříve. Plán ale tehdy narazil na odpor obyvatel Prahy 6 a vedení radnice. Veřejnost se proti výstavbě ozvala i nyní. Petici proti zástavbě pozemků v okolí nádrže Džbán zatím podepsalo asi 5000 lidí. Ti žádají mimo jiné zachování charakteru místa jako rekreační a zároveň zelené oblasti a zpětné vykoupení koupaliště Džbán a okolních pozemků do veřejného vlastnictví.

Firma Molepo získala celý areál roku 2012 za cenu zhruba 53 milionů korun a byla jediným účastníkem dražby majetku likvidovaného státního podniku Pražská kanalizace a vodní toky. Území okolo nádrže je považováno za vstupní bránu do Šáreckého údolí. Podle nynější podoby územního plánu lokalita slouží výhradně odpočinku a rekreaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované