Hlavní obsah

Praha chce, aby peníze z prodeje všech bytů šly do zvláštního fondu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení pražského magistrátu chce, aby radnice městských částí posílaly peníze získané z prodeje bytů do městského fondu určeného k financování rozvoje dostupného bydlení.

Článek

ČTK o tom informoval mluvčí města Vít Hofman. Město by peníze radnicím zpětně přidělovalo na konkrétní projekty. Podle informací ČTK návrh kritizují některé městské části a úplnou podporu nemá ani v pražské koalici.

Změna by znamenala, že radnice by nemohly volně disponovat s penězi, které by získaly prodejem bytů svěřených do své správy. Putovaly by do již existujícího Fondu rozvoje dostupného bydlení, kam před zastavením privatizací mířily peníze z prodejů magistrátních bytů. V případě schválení změny by byly peníze pro danou městskou část rezervovány na investiční projekty v bytové oblasti.

K úpravě by byla nutná změna statutu hlavního města, což je vyhláška, kterou se řídí vnitřní uspořádání metropole. Podle městského radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) již magistrát změnu poslal do připomínkového řízení, ve kterém se k ní budou vyjadřovat městské části.

Z městských bytů většinu spravují právě radnice, a to asi 23 000. Magistrát jich má kolem 7000. „Městských bytů je nedostatek, jejich prodejem město a městské části ztrácí možnost realizovat bytovou politiku a poskytovat dostupné bydlení například učitelům, zdravotním sestrám, strážníkům, seniorům či rodinám v nouzi. Na celoměstské úrovni jsme privatizaci ukončili, ale v některých městských částech pokračuje dál,“ uvedl Zábranský.

Radní Jan Chabr (TOP 09) dříve navrhnul, aby prodeje bytů městskými částmi podléhaly schválení městskou radou. Proti se postavily některé radnice. To je podle informací ČTK případ i nového návrhu Pirátů, který se rovněž vedení řady městských částí nezdá. Proti jsou i někteří členové vedení města například ze Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

„Počítám s tím, že v připomínkovém řízení vyjádří městské části své obavy z výpadku příjmů, které by změna statutu přinesla. Je mi jasné, že další projednávání změny statutu je závislé na tom, že tuto ekonomickou stránku věci vyřešíme,“ uvedl Zábranský.

Praha se v posledních letech potýká s krizí bydlení danou vysokými cenami bytů. Jedním z řešení má být podle současné koalice rozšiřování městského bytového fondu, který nabízí nájemní bydlení lidem v nouzi nebo zástupcům pro město nezbytných profesí. Podle loni schválené strategie chce město počet svých bytů rozšiřovat o 500 ročně, za poslední roky nicméně jejich počet naopak klesá a nové se prakticky nestaví. Město podle vyjádření zástupců současné koalice plánuje vlastní výstavbu a také spolupráci se soukromníky, ať už jde o developerské firmy, stavební družstva nebo menší občanské spolky.

Reklama

Doporučované