Hlavní obsah

Praha obnoví dva rybníky a přidá fontány na Letnou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Praha obnoví Prosecký rybník, rybník Bubec a přidá fontány na Letnou. Schválili to městští radní. Rybníky mají sloužit Pražanům k rekreaci. Revitalizace bude mít na starosti příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP).

Článek

„Rybníky jsou důležitým krajinotvorným prvkem, jejich revitalizace a obnova je důležitá pro plnění klimatického plánu a ochlazování místního klima,“ uvedla primátorova náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti).

Rybník Bubec v Řeporyjích bude mít nově vypouštěcí zařízení a bezpečnostní přeliv, dále dělníci opraví nábřežní zdi, které budou nově obloženy kamenem, a také se zřídí přístup k vodě a sjezd do rybníka. Opraví se také podemleté břehy. Podle Komrskové u rybníka Bubec navíc vznikne místo pro posezení a grilování. Náklady mají vyjít na zhruba deset milionů korun.

„U Proseckého rybníka se počítá s nátokem do rybníka v podobě studánky a vyčištěním a úpravou jejího okolí,“ sdělila Komrsková. Zprovozní se tak jeho odtok, aby se celý rybník dal vypustit. Kromě nového vypouštěcího zařízení dělníci opraví také nábřežní zdi a v horní části je obloží kamenem. V severní části bude vybudován pozvolný přístup k vodní hladině, který usnadní pohyb vodnímu ptactvu i obojživelníkům z rybníka na břeh. Investiční náklady se odhadují na tři miliony korun.

Na Letné pak vzniknou pro ochlazení okolí dvě fontány a další vodní prvky na západním rameni bývalého Stalinova pomníku. „Nejen v parném létě tak lidé získají další místa k odpočinku,“ řekla Komrsková. Projekt na Letné bude stát 15 milionů korun.

Reklama

Doporučované