Hlavní obsah

Praha vloží teplárenský majetek za 66 milionů korun do nového podniku

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Praha vloží svůj teplárenský majetek v hodnotě zhruba 66 milionů korun do podniku Teplo pro Prahu, který založil se svojí Pražskou plynárenskou a její dceřinou firmou Prometheus. Jde například o kotelny a výměníkové stanice.

Článek

Cílem společného podniku je zajistit jednotnou správu a modernizaci majetku. Ve společnosti Teplo pro Prahu bude podle schváleného dokumentu držet 51 procent společnost Prometheus a 49 procent magistrát. Radní Jan Chabr (TOP 09) řekl, že smlouva je nastavená s řadou kontrolních mechanismů. Každou investici nad 15 milionů korun podle něj bude muset schvalovat dozorčí rada, a pokud by se tak město rozhodlo, bude moci firmu po třech letech odkoupit do stoprocentního vlastnictví.

Pražská plynárenská podle dřívějších vyjádření vloží do podniku stejnou částku, jako je hodnota vloženého městského majetku. Společnost by měla majetek převzít od 1. července, kdy městu končí smlouvy s firmou Veolia Energie ČR, která se o něj dosud starala. Plný přechod na správu novou společností je v plánu od následující topné sezony.

Časem chce město pod novou společnost přesouvat i další teplárenský majetek a nabídnout spolupráci i městským částem. Cílem nové firmy je podle Chabra kromě sjednocení správy také modernizace majetku a postupná přeměna plynových kotelen na tepelná čerpadla nebo fotovoltaiku, a to i s využitím evropských dotací.

Společnost Prometheus, která je součástí koncernu Pražská plynárenská, podle informací magistrátu prodává teplo pro více než 16.000 domácností a provozuje přes 200 zdrojů tepla, jako jsou plynové kotelny, kogenerační jednotky a výměníkové stanice.

Teplo v Praze jinak zajišťuje kromě lokálních zdrojů zejména firma Pražská teplárenská, která vytápí 225 tisíc domácností a desítky dalších administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Skupina Veolia Energie, do které Pražská teplárenská patří, v České republice působí také v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském, Jihočeském a Karlovarském kraji.

Reklama

Související témata:
Teplo pro Prahu

Doporučované