Hlavní obsah

Pražská plynárenská zvýší cenu plynu v základním ceníku průměrně o 15,7 procenta

Foto: Shutterstock.com/Ambiento

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská plynárenská zvýší od 1. dubna cenu plynu v základním ceníku v průměru o 15,7 procenta. Zákazníků s fixovanými cenami se zdražení nedotkne.

Článek

Důvodem ke zdražení je podle mluvčího firmy Miroslava Vránka nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích. Naposled společnost obdobným způsobem zdražila od 31. prosince loňského roku, a to o 7,3 procenta. Podle informací ČTK má základní ceník Standard u firmy menšina zákazníků, přesné číslo společnost neuvádí.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 000 odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. „S uvedenou změnou vyčkala Pražská plynárenské až na konec zimní topné sezony, kdy je spotřeba plynu nejvyšší, s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky,“ uvedl dnes Vránek.

Základní ceník využívají podle něj z velké části zákazníci s malou spotřebou, kteří používají zemní plyn například pouze k vaření. Domácnost s ročním odběrem 0,4 megawatthodiny (MWh), což odpovídá pouze vaření, podle Vránka zaplatí o 12 korun měsíčně víc. V případě vaření a ohřevu vody s odběrem čtyři MWh to bude o 119 korun více a v bytech, kde lidé využívají zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, bude nárůst měsíčních nákladů o 383 korun.

Vránek dodal, že firma situaci monitoruje a snaží se zákazníkům zajistit co nejnižší ceny. „Budoucí předpokládanou stabilizaci v rámci velkoobchodního trhu přenese Pražská plynárenská samozřejmě, jak to bude možné, zpět směrem k zákazníkům,“ uvedl.

Velkoobchodní ceny energií od loňska prudce rostou. Začátkem února ohlásila zdražení také Pražská energetika, a to rovněž pro klienty s nefixovanými cenami. Nové ceny elektřiny budou od 1. dubna vyšší v průměru o 25 procent, plyn firma zdraží od května, a to v průměru o 30 procent.

Zdražení plynu již koncem ledna ohlásil také největší český dodavatel innogy, a to od 7. března o 19 procent a rovněž pouze pro zákazníky bez fixované ceny. Od stejného data innogy podraží také elektřinu pro nefixované klienty, a to o 14 procent. Ceny od ledna zvýšily také firmy ČEZ a E.ON.

Reklama

Doporučované