Hlavní obsah

Pražské restaurace se chystají na větší nápor hostů na Tučný čtvrtek a masopust

Foto: Archiv U Kalendů, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Některé pražské restaurace připravili pro zákazníky nabídku na takzvaný Tučný čtvrtek, který připadá na tento týden, a masopust. Na menu budou vydatné pokrmy jako bůček nebo škvarky.

Článek

Někde lidé dostanou předkrm či dezert na účet podniku, jinde se dočkají dvojitých porcí masa nebo panáků alkoholu. Gastronomové se chystají na větší nápor hostů.

Do akce Tučný čtvrtek se letos zapojí na 50 restaurací z celé České republiky. Oslavy podporují velké gastronomické skupiny Ambiente, La Collezione a spolek Jíme Jih. „Některé z našich restauraci, například Eska, zaznamenávají větší zájem o rezervace,“ uvedla za Ambiente Šárka Hamanová. Doplnila, že cukrárna Myšák plánuje napéct kolem 300 větrníků, které budou mít 1,5násobnou velikost. Loni jich připravili 100 a v poledne byly podle Hamanové vyprodané.

V zmrzlinárnách Crème de la Crème lidé ve čtvrtek dostanou 20 procent slevu na zmrzlinu, pokud řeknou heslo „Tučný čtvrtek“, uvedl podnik na facebooku. V restauraci La Bottega di Finestra si lidé budou moci podle informací na facebooku ve čtvrtek dopřát vepřovou panenku s vínovo-čokoládovou omáčkou a batátovou kaší, kdy zaplatí jednu porci a druhou dostanou zdarma.

Lokál Hamburk nachystal škvarkovou pomazánku jako večerní pozornost. K obědu lidem bezplatně naservíruje vdolek s povidly, tvarohem a zakysanou smetanou. Dále má připravené dvojité porce pečeného bůčku se zelím a bramborovým knedlíkem. Velký panák slivovice, nebo zelené si budou lidé moci objednat za cenu malého.

Gastronomický koncept Manifesto plánuje na pátek a sobotu masopustní oslavu. Pro návštěvníky budou připraveny zabijačkové speciality a akce na pivo dvě plus jedno zdarma. V pátek na místě zahraje cimbálová kapela. „Jen co jsme Masopust oznámili, zájem a ohlas byl vyšší než o jiné sezonní programy,“ řekla ředitelka komunikace Radka Ondráčková. Lidé si mohou rezervovat stoly i glampingové stany, kapacita je podle ní dostatečná. Na sobotu jsou připravené dílny pro děti, na které je třeba si koupit vstupenku kvůli omezenému počtu účastníků. „Část míst je prodaná, předpokládáme, že si budou návštěvníci s dětmi většinou kupovat vstupenky až na místě,“ dodala Ondráčková.

Tučný čtvrtek je předzvěstí, že se blíží Popeleční středa a s ní pro křesťany i předvelikonoční půst. Kdysi panovalo přesvědčení, že v tento den, kterému se občas říká i „tučňák“, má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Masopust je zvyk s pohanskými kořeny. Dnes je to období od Tří králů po předvelikonoční postní období, které začíná 40 dní před Velikonocemi takzvanou Popeleční středou. Ta letos připadá na 2. března.

Reklama

Související témata:

Doporučované