Hlavní obsah

Pražský dopravní podnik nakoupí až 253 naftových autobusů za 1,59 miliardy korun

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) v následujících letech nakoupí až 253 nových naftových autobusů. Zaplatí za ně zhruba 1,59 miliardy korun.

Článek

„Podnik nakoupí vozidla ve standardní délce 12 metrů, v delší variantě 14,5 metru a rovněž osmnáctimetrové kloubové vozy,“ za DPP sdělil Ondřej Kubát. Autobusy podniku dodá firma Iveco Czech Republic ze skupiny Iveco Group. DPP je největší městskou firmou a provozuje veřejnou dopravu. Ve vozovém parku má 1241 autobusů.

Nákup autobusů řešil podnik ve třech výběrových řízeních podle typu vozidla. „S dodavatelem jsme v těchto dnech podepsali všechny tři rámcové smlouvy, které nám v následujících pěti letech umožní dál modernizovat vozový park autobusů a do budoucna udržovat jeho alespoň čtvrtinový podíl nezávislý na elektrické dobíjecí nebo napájecí infrastruktuře,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

S firmou podnik uzavře takzvanou rámcovou smlouvu, podle které nemusí využít celou částku a nakoupit všechny vozy, ale pouze ty, které potřebuje. Zároveň jich nesmí nakoupit více, než je uvedeno ve smlouvě. Nejvíc připutuje do Prahy kloubových autobusů, a to celkem 143 vozů. Standardních bude stovka a nejméně 14,5 metru dlouhých autobusů označených standard+, a to deset vozů.

Všechny autobusy mají automatickou převodovku, klimatizaci s topením, jsou vybavena zařízením pro automatické počítání cestujících, kamerovým systémem zahrnujícím monitorování interiéru, čelní nehodovou a couvací kamerou. Kloubová vozidla mají navíc boční kamery. Do nejmenšího vozu se vejde 80, do středního 100 a do kloubového 145 cestujících.

DPP vozový park obměňuje průběžně a průměrné stáří vozů se postupně snížilo z 9,56 let v roce 2017 na nynějších zhruba pět let. Z celkového počtu autobusů jich má nejvíc od firmy SOR Libchavy. Více než polovinu vozového parku tvoří vozy se standardní délkou.

Podnik je vlastněn hlavním městem Prahou a zaměstnává zhruba 11.000 lidí. Kromě autobusů provozuje tramvaje, metro a lanovku na Petřín.

Reklama

Doporučované