Hlavní obsah

Řidiči pojedou v Podskalí v první fázi oprav tramvajové trati po náplavce

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Řidiči budou po Rašínově nábřeží v pražském Podskalí projíždět v první fázi oprav tramvajové trati po náplavce. Výluka začne od 15. února a skončí 1. dubna 2022.

Článek

Po náplavce budou ve směru k Výtoni jezdit řidiči v první fázi oprav do 8. března. Náklady rekonstrukce jsou zhruba 50 milionů korun. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), místostarosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS) a zástupci dopravního podniku (DPP).

„Rekonstrukce bude první řádnou rekonstrukcí po 43 letech, uskutečnovaly se zde pouze dílčí opravy. Opravu jsme schválně naplánovali, že bude první v letošním roce. DPP jsme donutili, aby to dal do nepříliš příznivých podmínek pro stavbu, ale příznivých pro dopravu,“ řekl Scheinherr. Podnik v minulosti již opravil trať od Výtoně směrem k Podolské vodárně.

Na více než půl kilometru dlouhé trati bude kompletně odstraněna ta současná včetně zastaralé metody uložení kolejí v betonových panelech BKV. Nahrazena bude moderní trasou s antivibračními rohožemi a protihlukovými opatřeními. Povrch pak bude z asfaltu. „Od rekonstrukce si slibujeme také velmi významné snížení hlučnosti,“ řekl Korseska.

V první fázi oprav řidiči sjedou na náplavku u Palackého náměstí u ústí Dřevné ulice a vyjedou u limnigrafu na Výtoni. Pás pro auta bude oddělen betonovými zátarasy a rychlost bude snížena na maximálně 30 kilometrů v hodině a bude ji hlídat radar. Zavřena budou schodiště pro pěší na náplavku. Lidé ale budou moci chodit a projíždět na kolech v části podél řeky. Tradiční farmářské trhy se pak přesunou více proti proudu blíže k železničnímu mostu.

Kromě samotné trati budou upraveny zastávky Výtoň a Palackého náměstí na nábřeží. Vzniknou nové přechody a tramvajové ostrůvky na Výtoni budou na žádost základní školy ve Vratislavově ulici rozšířeny.

Reklama

Doporučované