Hlavní obsah

V pražské zoo se narodilo 43. mládě opice guerézy pláštíkové

Foto: Petr Hamerník, Zoo Prah

Nově narozené mládě guerézy pláštíkové

Reklama

V pražské zoologické zahradě se v sobotu narodilo mládě opice guerézy pláštíkové. Stalo se tak 43. zástupcem tohoto druhu, které přišlo na svět v zoo v Troji.

Článek

Návštěvníci zahrady mohou mládě vidět v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy spolu s dalšími čtyřmi členy skupiny.

Pro devatenáctiletou samici Lucii je nový přírůstek dvanáctým potomkem. Mládě je mezi ostatními opicemi rozpoznatelné mimo jiné díky bíle zbarvené srsti. Barva srsti se bude postupně měnit, šedého zbarvení nabude asi v měsíci života. Černobílé zbarvení, které je charakteristické pro dospělé jedince, získá mládě ve třech měsících. V jednom roce by měla mít gueréza vyvinutý plášť delších chlupů na plecích a hřbetě.

Zoo Praha chová guerézy pláštíkové od roku 1969. První úspěšný odchov tohoto druhu se v zařízení v Troji podařil o čtyři roky později.

Během roku 2021 se v pražské zoo vylíhlo či narodilo 1037 mláďat 200 druhů plazů, ptáků a savců. Zástupci zoo za významné přírůstky označili už dříve například mládě trichy orlího, tapíra jihoamerického a gibona stříbrného.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, v roce 2021 zavítalo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. Provoz ale v obou letech omezila vládní opatření související s pandemií covidu-19. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu lidí vyšší.

Reklama

Doporučované