Hlavní obsah

Ve Státní opeře má premiéru Wagnerův Bludný Holanďan

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na scéně pražské Státní opery se ve čtvrtek večer uskuteční premiéra slavného díla Richarda Wagnera Bludný Holanďan, kterou nastudoval norský režisér a scénograf Ole Anders Tandberg.

Článek

Je to druhá z celkem tří premiér, které na leden připravila Opera Národního divadla a Státní opera Praha. Diváci už mohli 8. ledna vidět ve Stavovském divadle premiéru Mozartova titulu Così fan tutte, na wagnerovskou tradici divadla nyní naváže Bludný Holanďan a trojici novinek doplní 28. ledna v Národním divadle Janáčkova Káťa Kabanová.

Německý skladatel zpracoval téma o Holanďanovi, odsouzeném k věčnému putování po mořích, jako romantickou operu o třech dějstvích. Světovou premiéru měla opera 2. ledna 1843 v Královském dvorním divadle v Drážďanech. Do hlavní ženské hrdinky Senty Wagner promítl svou představu ženského ideálu, který se obětuje pro spásu mužského hrdiny.

Zatím poslední pražská inscenace Wagnerovy opery měla premiéru ve Státní opeře 29. května 2008 v nastudování dirigenta Guillauma Tourniairea a v režii Stephena Taylora. Nové inscenace se ujme hudební ředitel Státní opery, německý dirigent Karl-Heinz Steffens, a norský režisér a scénograf Ole Anders Tandberg. V hlavních rolích se objeví Joachim Goltz, Elizabeth Teigeová a Dorothea Herbertová.

Reklama

Související témata:

Doporučované