Hlavní obsah

Veřejnost může nominovat osobnosti s handicapem na Cenu Olgy Havlové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé či organizace mohou do 10. dubna nominovat osobnosti s handicapem na Cenu Olgy Havlové, kterou vyhlašuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV).

Článek

Laureáta vybere porota pověřená správní radou nadace, ocenění získá osobnost, která navzdory svému zdravotnímu handicapu pomáhá druhým a je inspirací pro ostatní. Veřejnost bude mít možnost po uzavření nominací hlasovat online o držiteli Ceny veřejnosti. Předání cen se uskuteční v květnu v kulturním centru Vzlet. Výbor o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Cenu v roce 1995 poprvé vyhlásila první manželka bývalého prezidenta Václava Havla Olga, která zemřela v roce 1996 po těžké nemoci. Cena se tak podle nadace stala i vzpomínkou na osobnost, která se vždy zastávala práv ohrožených občanů.

„Každý rok se těšíme na nominace kandidátů na Cenu Olgy Havlové. Díky nim se můžeme seznámit s životními osudy dalších výjimečných lidí konajících dobro i bez ohledu na překážky, které sami ve svém životě musejí překonávat. Svou práci velmi často konají neokázale a díky Ceně Olgy Havlové můžeme jejich příběhy představit veřejnosti a vyjádřit naše poděkování,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka VDV Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Loňským laureátem a držitelem bronzové plastiky Olbrama Zoubka Povzbuzení se stal Marek Navrátil, kterému VDV cenu udělil za svou rozsáhlou činnost v dobrovolnictví a za koordinaci Tříkrálové sbírky. Cenu veřejnosti, která se uděluje od roku 2017, loni převzala Zuzana Nemčíková, psycholožka v organizaci Revenium. První oceněnou byla v roce 1995 zakladatelka Pražské organizace vozíčkářů Jana Hrdá. Mezi další laureáty patřili třeba předseda Českého paralympijského výboru Vojtěch Volejník, ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková či právník rady postižených Jan Hutař.

Reklama

Doporučované