Hlavní obsah

Viewegh názvem pamětí odkazuje ke své úspěšné knize a zdravotním problémům

Michal Viewegh.

Reklama

Spisovatel Michal Viewegh, který 31. března oslaví 60. narozeniny, vydal životopis Děravé paměti aneb Šedesát báječných let pod psa. Podtitul odkazuje na knihu Báječná léta pod psa, kterou se uvedl v roce 1992 do povědomí čtenářů.

Článek

Knihy se prodalo přes 100 tisíc kusů. „Je to taková moje vlajková loď. Pokud jde o výši nákladu, tak všechny mé zfilmované knížky patří mezi nejprodávanější, takže Báječná léta pod psa a Účastníci zájezdu jsou v tomto ohledu mé nejúspěšnější tituly,“ řekl Michal Viewegh.

Název autobiografie pak souvisí s autorovými zdravotními problémy po akutním rozštěpení aorty. Vieweghovi byla před deseti lety po čtyřhodinové operaci část aorty nahrazena protézou. Po operaci má dodnes problémy s krátkodobou pamětí, rozpadla se mu rodina a navíc bojoval s depresemi. Necelý rok po operaci vydal knížku Můj život po životě, v níž deníkovou formou seznamoval své čtenáře s tím, jak s nemocí bojoval. Mimo jiné se musel naučit data všech důležitých schůzek zapisovat do notýsku nebo více komunikovat s okolím.

K názvu Děravé paměti ho inspirovala jeho matka, která reagovala na jeho nápad psát autobiografii slovy „Paměti? S tvou děravou pamětí?“ a dotazem, zda ještě stále bere antidepresiva.

„Kdybych měl psát, co si pamatuju z minulého měsíce, tak to bude katastrofa, ale věci z minulosti jsem nezapomněl,“ poznamenal Viewegh.

Své Děravé paměti zaznamenal zábavnou formou, hlavně nechtěl nudit. Neskrývá ale ani temná místa týkající se rozpadlého manželství nebo vztahů s bývalým vydavatelem Martinem Reinerem. „Kdybych napsal oslavnou autobiografii, tak bych si samozřejmě naběhl. Jako jsou kritické biografie, tak tohle je minimálně sebekritická autobiografie. Rukopis jsme dal číst své mamince, ona byla jediným supervizorem. Své romány nikomu číst nedávám, protože si jako autor musím věřit a s nikým je nekonzultuju kromě redaktora nakladatelství, který k tomu může mít věcné připomínky,“ řekl.

Životopis Děravé paměti aneb Šedesát báječných let pod psa pokřtí 7. dubna herci Jitka Ježková a Hynek Čermák v pražském knihkupectví Luxor na Václavském náměstí. „Vlastně se to tak hezky sešlo, že křest bude součást oslav narozenin. Pak půjdeme na večeři s pražskými kamarády a jinak to s celou rodinou budu slavit v naší oblíbené restauraci v Říčanech,“ uvedl Viewegh.

Vieweghových knih se prodalo přes milion výtisků. Je autorem řady románů, z nichž se mnohé staly bestsellery a později byly zfilmovány. Mezi nejprodávanější patří Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Účastníci zájezdu nebo Vybíjená. Po vážných zdravotních problémech se do literatury v roce 2013 vrátil deníkovou knihou Můj život po životě. „Provázejí mě drobné zdravotní potíže, ale cítím se dobře. Funguju, píšu, jezdím i na autorská čtení, a i když mám problémy s pamětí a prostorovou orientací, je to dobré. Rouhal bych se, kdybych si stěžoval,“ konstatoval.

Čtenáře si získala i poslední Vieweghova díla, trojice knih Biomanžel, Biomanželka a Dula, kterou poměrně vstřícně přijala také literární kritika. „Pokud se člověk jako já psaním knih živí, tak úspěch u čtenářů je základ. A když k tomu současně přijde dobré hodnocení od literární kritiky, tak je to dokonalá kombinace,“ uvedl Viewegh. „Jak známo jsou vychvalované knihy, které moc lidí nečte, a na druhou stranu si taková Danielle Steelová na prodej knih stěžovat nemůže, ale recenze na její díla bych číst nechtěl,“ dodal.

Se zájmem se setkala i divadelní adaptace Biomanželky, kterou v režii Doda Gombára roce 2011 zařadilo do svého repertoáru pražské Švandovo divadlo. „Zrovna se s producenty bavíme o tom, zda by to šlo zfilmovat, protože ten příběh už nabobtnal,“ podotkl Viewegh.

Reklama

Doporučované