Hlavní obsah

Martin Reiner: Viewegha vystřídal Boček, Aristokratka nás zachránila

Foto: Wikimedia Commons

Konec přátelství s Michalem Vieweghem mě mrzí, ale nebylo na mně, abych s tím něco udělal, říká Martin Reiner v podcastu Jedno procento.

Reklama

Článek

Brněnský rodák, který napsal jeden z nejoceňovanějších románů po roce 1989 a byl vydavatelem Michala Viewegha, je dnes prý víc aktivistou než básníkem. Místo krize středního věku prožívá opožděnou pubertu a cítí se šťastný.

Víte, jaký rok byl nejdůležitější v historii Brna? Přece 1922. V tom roce byly připojeny k Praze obce Vinohrady, Žižkov a Smíchov. Brno se tak z pátého stalo rázem druhým nejdůležitějším českým městem.

Samozřejmě, že to není pravda, a je jedno, jak budeme důležitost definovat. Ale je to vtip. A jak se Martin Reiner jako brněnský rodák a patriot, a navíc poslední dva roky i zastupitel, na vtipy o Brně dívá? Začali jsme tak náš rozhovor.

Ale mluvili jsme i o mnoha dalších věcech. Namátkou: Jaký je podle něj mezi Prahou a Brnem rozdíl? Který je jeho nejoblíbenější brněnský bar či hospoda?

Cítí se být víc spisovatelem, nebo vydavatelem? Proč v podstatě v jednom roce odjel do Austrálie, změnil si příjmení a vyměnil velké nakladatelství za menší? Jaký je jeho plán B?

Byl Michal Viewegh v jeho životě spíš plus, nebo minus? A jestliže jeho místo ve nakladatelském byznysu nahradil spisovatel Evžen Boček, nezůstala po něm díra v Reinerově duši? Mimochodem, už si přečetl knížku Kundera od spisovatele Jana Nováka? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované