Hlavní obsah

Začal 30. ročník Hudebních cen Žebřík. Vítěze vyhlásí 1. dubna

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vítěze devíti kategorií vyhlásí 1. dubna v plzeňském areálu DEPO2015. Součástí vyhlášení budou mimo jiné koncerty skupin Pražský výběr a Mig 21.

Článek

Ceremoniál by měl být ohlédnutím nejen za loňskou sezonou, ale i za třicetiletou historií ankety. ČTK o tom informoval ředitel Hudebních cen Žebřík Jarda Hudec.

„Je to tak zásadní jubileum, že Žebřík tentokrát nemůže být jen bilancí uplynulého roku, ale pokusíme se ohlédnout hlouběji do minulosti. I proto jsme angažovali tak kultovní seskupení, jakým je Pražský výběr, jednu z nejdůležitějších kapel našich hudebních dějin, nebo stále populárnější Mig 21. Další koncertní jména budeme postupně odtajňovat,“ uvedl Hudec.

Z lednového hlasování na stránkách ankety vzejde pět nominovaných v každé z devíti kategorií. Své hlasy mohou zájemci posílat v kategoriích Skupina, Album, Skladba, Videoklip, Zpěvák, Zpěvačka, Objev, Akce a Film roku. O vítězích, kteří obdrží bronzové sošky z dílny sochaře Václava Česáka, se následně rozhodne ve druhém kole, které potrvá do konce února.

V hudební anketě Žebřík, která loni v září vyhlásila vítěze za dva ročníky, si odnesla cenu jako nejlepší zpěvačka shodně za oba roky Anna K. Zpěvákem předloňského 28. ročníku, který se nemohl konat na jaře ani na podzim kvůli opatřením proti šíření koronaviru, se stal Vojtěch Dyk a nejlepší kapelou Mňága a Žďorp. Nejlepším zpěvákem roku 2020 je Marek Ztracený a jako nejlepší skupinu vyhodnotilo hlasování tisíců fanoušků Tata Bojs. Albem roku za rok 2019 se staly Třecí plochy skupiny Mňága a Žďorp, za rok 2020 Freedom On Sale od Monkey Business.

Nejlepší skladbou byla podle fanoušků Nepopsaná, kterou nazpívaly Anna Julie Slováčková & Aura, za předloňský rok vyhrála píseň Easy od zpěvačky Lenny a rapera Marpa. Objevem roku 2019 se stala skupina Jamaron, za rok 2020 slovenská písničkářka Karin Ann. Filmem roku 2019 byl podle diváků snímek Na střeše v režii Jiřího Mádla a za předloňský rok Meky od Šimona Šafránka. Při šestihodinové show, moderované hercem Markem Taclíkem a zpěvačkou Žofií Dařbujánovou, bylo rozdáno celkem 54 sošek. Veškeré výsledky jsou na www.anketazebrik.cz.

Reklama

Doporučované