Hlavní obsah

Zahrady na Pražském hradě budou otevřené až do 12. listopadu

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vzhledem k příznivému počasí prodloužil Pražský hrad letní provoz ve svých zahradách. Skončit měl s koncem října, ale lidé budou moci Královskou zahradu, Jelení příkop a Jižní zahrady navštívit ještě do 12. listopadu.

Článek

Otevřené budou každý den od 10:00 do 16:00, jak uvedl Hrad na síti X. Od 13. listopadu budou zahrady zavřené až do konce února.

Původně renesanční Královská zahrada z roku 1534 vznikla na místě středověkých vinic. Přístupná je dvěma západními branami z ulice U Prašného mostu a severní branou u Královského letohrádku. Od doby svého založení byla doplňována řadou staveb sloužících zábavě dvorské společnosti, vznikla tak Míčovna, Královský letohrádek a Lví dvůr. Současná podoba zahrady navazuje na přírodní, anglickou úpravu z poloviny 19. století, obsahuje však i prvky úpravy renesanční nebo barokní, jako jsou ornamentální květinové záhony.

Nejmladší budovou Královské zahrady je skleník, který navrhla v roce 1999 architektka Eva Jiřičná. Prosklený tubus dlouhý skoro 90 metrů drží konstrukce z nerezové oceli.

Jelení příkop je přírodní rokle, kterou teče potok Brusnice. Jméno jelení má proto, že se v něm chovala lovná zvěř, která tam byla až do 18. století. Na tuto tradici symbolicky navázala doba první republiky, kdy byl v horní části příkopu zbudován medvědinec. Mezi lety 2001 a 2002 byl skrz násep, který příkop rozděluje na horní a dolní část, vybudován spojovací tunel podle návrhu Josefa Pleskota.

S Královskou zahradou spojuje Jelení příkop Kozí stezka. Vystoupit a vstoupit do dolní části Jeleního příkopu je tak nyní možné dvěma způsoby, od Belvederu nebo průchodem z horní části Jeleního příkopu přes spojovací tunel.

Pás Jižních zahrad se táhne z Hradčanského náměstí až po vyhlídku Na Opyši, tvoří ho Rajská zahrada, zahrada Na Valech a Hartigovská zahrada. Vejít do nich lze z Hradčanského náměstí, z vyhlídky Na Opyši nebo po Býčím schodišti z druhého hradního nádvoří.

Reklama

Doporučované