Hlavní obsah

Brandýs nad Labem začal s revitalizací zámecký zahrad, obnoví i skleník

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Brandýse nad Labem zahájili rozsáhlou revitalizaci zámeckých zahrad. Většinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů ve výši 30 milionů korun. Celá revitalizace by měla být hotová příští rok.

Článek

Práce zahrnují obnovení zámeckého skleníku, výsadbu stromů a keřů, vybudování altánu a vchodu do zahrady. Restaurátoři z firmy Pracom začnou opravami skleníku v zahradách Na Valech. „Firma si vzala za vzor dobové fotografie skleníku. Stávající obvodové zdi budou zrekonstruovány a obnovena budou i renesanční sgrafita, která se zde dochovala,“ řekla Kateřina Stránská z radnice. Na budovu se doplní skleněná střecha, město bude skleník využívat pro pořádání společenských akcí, například svateb nebo hudebních vystoupení.

Novou podobu dostane i předzámecká část Plantáž, kde vykácenou jírovcovou alej nahradí turecké lísky. Vysadí se téměř 600 keřů, přibydou záhony, květná louka a místa k relaxaci, například pro pétanque nebo kuželky, obnoví se mlatové cesty. Na místě bývalého chléva budou dětské herní prvky, například překlápěcí houpačka. Restaurátoři obnoví a znovu uvedou do provozu pískovcovou kašnu a odhalí komín podzemní štoly.

Počítá se i s novým altánkem a obnovením vstupu do zahrady v zámecké zdi. „Ten vstup tam kdysi býval, ale zřejmě v 80. letech ho zazdili. V rámci participativního rozpočtu navrhl jeden z občanů, aby se obnovil, což se nyní podaří v rámci celkové revitalizace,“ řekla Stránská.

Na obnově se bude podílet několik firem a restaurátorů, na některé části výběrové řízení stále pokračuje, na některé se teprve spustí. Podle Stránské zdržel spuštění revitalizace nejprve covid, následně i rostoucí ceny zakázek. „Například obnova skleníku byla původně plánovaná na 10 milionů, cena se ale vyšplhala téměř na dvojnásobek,“ doplnila.

Renesanční zámek Brandýs nad Labem, který leží na levém břehu Labe, sloužil jako letní sídlo císaře Rudolfa II. Zámecká zahrada byla založena pro císaře Ferdinanda I. roku 1563. Město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav převzalo zámek od státu do správy v roce 1995.

Reklama

Doporučované