Hlavní obsah

Kladenské divadlo uvede Přelet nad kukaččím hnízdem v režii Adama Skaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kladenské divadlo uvede Přelet nad kukaččím hnízdem v režii Adama Skaly. Premiéra inscenace z prostředí psychiatrické léčebny bude 9. prosince.

Článek

V hlavní roli Randla Patricka McMurphyho se objeví Michael Vykus, sestru Ratchedovou ztvární Jana Zenáhlíková, informovala dnes ČTK v tiskové zprávě Petra Marjánková z Divadla Kladno.

Podle Skaly je termínem, se kterým si při vymýšlení inscenace hraje nejvíc, norma, normálnost. „Pro mě jsou dnes normální jiné věci, jevy a chování, než když mi bylo 30, 20 a tak dál. Norma je věc tekutá a ulpívá nejvíc na těch, kteří se z jakéhokoliv důvodu rozhodli přestat měnit. A k tomu mám s rostoucím věkem čím dál větší pochopení,“ řekl režisér. Dodal, že pro dnešní dobu je charakteristické to, jak rychle (a zdánlivě) se všechno mění. „Tlak na přizpůsobení nebo aspoň proklamaci přizpůsobení cítím jako hlavní téma dnešní doby. A ústavy duševního zdraví praskají ve švech lidmi, kteří se přizpůsobit nechtějí/nemohou/neúspěšně se o to pokoušejí,“ doplnil Skala.

Příběh má sice předobraz v románové předloze Kena Keyseho Vyhoďme ho z kola ven, ale nejen českému publiku je známý především jako film Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Kladenské zpracování vychází z dramatizace Dala Wassermana.

Reklama

Související témata:

Doporučované