Hlavní obsah

Kutná Hora řeší, jak naložit s bývalou továrnou varhanářského podniku Organa

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kutná Hora řeší, jak naložit s bývalou provozovnou varhanářského podniku Organa v ulici Sportovců. Zchátralý objekt by město mohlo prodat. Druhou možností je přestavět ho na mateřskou školu.

Článek

Městu patří jen část objektu. Radnice by mohla svou část prodat nebo budovu přestavět na školku. V takovém případě by nejdříve musela odkoupit druhou část od firmy, která ji vlastní. Starosta Josef Viktora (ANO) poukázal na to, že v Kutné Hoře chybějí místa ve školkách. Pokud by nové zařízení nevzniklo v Organě, muselo by se postavit takzvaně na zelené louce.

V září se má v Kutné Hoře otevřít nová školka v Trebišovské ulici, bude mít kapacitu 88 míst. Město tak získá čtyři nové třídy, podle Viktory to ale ještě nebude stačit. „Vybíráme místo pro další školku. Buď by se postavila na zelené louce nebo by se využila budova Organy. Tam to není na stavbu nové školky, ale na přebudování nebo rekonstrukci,“ řekl starosta.

Nová školka by měla mít také čtyři třídy. Starosta připomněl, že vybudování takového zařízení není jednoduché kvůli přísným normám, které musí zřizovatel splnit. „Jsou tam třeba požadavky na velikost zahrady, nejde to umístit všude,“ dodal.

Podnik Organa vznikl počátkem 50. let minulého století po znárodnění a sloučení kutnohorských varhanářských firem Josef Melzer a Jan Tuček. Organa nebyla samostatným závodem, ale provozovnou Dřevozpracujícího družstva Český Brod. Po roce 1989 v opravách a stavbách varhan v Kutné Hoře ještě pokračovali bývalí zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Doporučované