Hlavní obsah

Lidé v Kolíně budou příští rok jezdit městskou dopravou zdarma

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé v Kolíně budou od ledna jezdit městskou dopravou zdarma. Součástí schváleného rozpočtu na rok 2023 je kompenzace jízdného pro dopravce ve výši 10 až 11 milionů korun.

Článek

V pondělí schválili bezplatnou městskou dopravu také radní, řekl ČTK starosta města Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Jízdné zdarma zatím v Kolíně platí pro rok 2023. „Uvidíme, jak se to osvědčí, ale pokud nenastanou nějaké mimořádné okolnosti, navrhneme to i pro další rok,“ řekl Kašpar. Město podle něj nyní řeší s Okresní autobusovou dopravou (OAD) Kolín, která městskou dopravu v Kolíně zajišťuje, návazné kroky. „Například sčítací rámy, abychom měli přehled o počtu cestujících,“ doplnil starosta.

Město dá příští rok na zajištění veřejné dopravy 40 milionů korun, z toho zhruba tři miliony korun je meziroční navýšení kvůli růstu cen pohonných hmot.

Podle mluvčího OAD Kolín Miroslava Slaného se dá očekávat zvýšení zájmu cestujících. „Jsme připraveni linky posílit, ale požadavek musí vzejít od města jako objednatele,“ řekl ČTK.

Lidé budou moci k nástupu a výstupu nově využívat všechny dveře autobusů, což podle Kašpara výrazně zlepší plynulost provozu.

V roce 2021 využilo městskou dopravu téměř 1,1 milionu cestujících. Údaje za letošek budou k dispozici v lednu, město předpokládá, že čísla budou vyšší. Autobusy najezdí průměrně 760.000 kilometrů ročně. Tříměsíční kupón vyšel letos dospělého na 830 korun, jízdné pro dospělého placené kartou na 11 korun, hotově na 14 korun.

Městskou dopravu využívají i v dalších středočeských městech, například v Říčanech nebo Benešově.

Reklama

Doporučované