Hlavní obsah

Mimořádné otevření Hrabalovy chaty v Kersku si nenechalo ujít skoro 1000 lidí

Foto: ČTK

U Hrabalovy chaty.

Reklama

O otevření chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku byl zájem, na prohlídku dorazilo skoro 1000 lidí. Před chatou se tvořily dlouhé fronty, pořadatelé museli kvůli velkému zájmu dokonce prodloužit návštěvní dobu.

Článek

„Od 10 do 16 hodin si chatu prohlédlo 950 lidí a po ukončení prohlídek ještě dalších deset návštěvníků,“ řekl historik Polabského muzea Pavel Fojtík.

Veřejnost měla možnost se do chaty, kde spisovatel žil a psal své knihy, podívat poprvé od chvíle, kdy ji koupil Středočeský kraj. Zpřístupněna byla při příležitosti výročí Hrabalovy smrti, od níž ve čtvrtek uplynulo 25 let.

Kolem 09:30, tedy půl hodiny před otevřením, postávalo před chatou kolem 60 lidí. O hodinu později jich bylo ve frontě asi 200. Čekali na pozemku i na příjezdové cestě, hodinu před polednem fronta sahala až k autobusové zastávce. Chata měla být původně otevřená do 16:00, nakonec se ale dovnitř dostali i lidé, kteří čekali venku po návštěvní době. „Předpokládali jsme, že zájem bude velký, ale tohle nás překvapilo,“ uvedl Fojtík.

Objekt je zatím ve stavu, v němž ho opustili předchozí majitelé. Na konci března 2024 by se v něm měla otevřít expozice připomínající spisovatelův život a tvorbu i jeho vztah k rekreační osadě Kersko, která je součástí obce Hradištko. Podle starosty Hradištka Vlastimila Šestáka (Hradištko a Kersko - můj domov) se dnes potvrdilo, že Hrabal je fenomén. Velký problém ale vidí do budoucna s parkováním u chaty i v Kersku jako takovém. „Komunikace nejsou stavěné na takový nápor,“ upozornil.

Podle Šestáka by bylo potřeba přikoupit ještě jeden pozemek a vybudovat zpevněnou plochu, která by sloužila k parkování. Krajský radní pro kulturu Václav Švenda už dříve řekl, že hejtmanství bude po odkoupení chaty tyto věci řešit. Šesták připomněl, že obec už před dvěma lety postavila parkoviště u Pramene, kde je centrum Kerska. „Chtěli bychom do budoucna podél třinácté aleje vybudovat dalších asi 20 parkovacích míst, protože lidé nepůjdou jen k Hrabalově chatě a půjdou i po Hrabalově stezce,“ dodal starosta.

Návštěvníci si dnes mohli prohlédnout i původní nábytek ze spisovatelovy pozůstalosti, o němž se donedávna nevědělo. Zástupci muzea ho našli při přebírání chaty v garáži. V přízemí chaty jsou skříně, truhly a stůl, které ukazují fotografie původního interiéru. V prvním patře v takzvané vechtrovně je knihovna s desítkami Hrabalových knih.

Kraj odkoupil chatu loni za 9,9 milionu korun a uzavřel memorandum s ministerstvem kultury o spolupráci při provozu budoucí expozice. Za kraj se o ni bude starat Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které spravuje stálou expozici Bohumila Hrabala.

Bohumil Hrabal (1914 až 1997) na chatě provedl v letech 1967 až 1970 stavební úpravy, nechal přistavět horní patro s ateliérem. Zejména v 70. letech minulého století zde napsal většinu svých knih. Před smrtí objekt daroval synovi svého souseda, který zde dostavěl koupelnu a kuchyň a objekt vlastnil až do loňského roku. Chatu bude zatím kraj otevírat veřejnosti jen při výjimečným příležitostech, letos ještě během tradiční letní akce Hrabalovo Kersko.

Reklama

Související témata:

Doporučované