Hlavní obsah

Fronta přes celou ulici. Hrabalovu chatu v Kersku chtějí vidět stovky lidí

Foto: ČTK

Půl hodiny před otevřením čekalo ve frontě asi 60 lidí.

Reklama

Spisovatel Bohumil Hrabala čerpal v chatové oblasti Kersko nedaleko Prahy inspiraci ke svým povídkám, podle kterých vznikl film Slavnosti sněženek. Středočeský kraj jeho chatu koupil za bezmála 10 milionů korun.

Článek

O mimořádné otevření chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku je velký zájem, mnozí lidé na prohlídku dorazili s předstihem a čekali ve frontě. Veřejnost má možnost se do chaty, kde spisovatel žil a psal své knihy, podívat poprvé od chvíle, kdy ji koupil Středočeský kraj. Přístupná je při příležitosti výročí Hrabalovy smrti, od níž ve čtvrtek uplynulo 25 let.

Kolem půl desáté, tedy půl hodiny před otevřením, postávalo před chatou kolem 60 lidí. O hodinu později jich bylo ve frontě asi 200. Čekali na pozemku i na příjezdové cestě. „Zájem je docela velký. Těch lidí je poměrně dost,“ zhodnotil návštěvnost ředitel Polabského muzea Jan Vinduška. Chata je dnes otevřená do 16:00.

Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé. Na konci března 2024 by se v něm měla otevřít expozice, jež připomene spisovatelův život a tvorbu i jeho vztah k rekreační osadě Kersko, která je součástí obce Hradištko na Nymbursku.

Návštěvníci si při dnešním mimořádném otevření mohou prohlédnout i několik kusů původního nábytku ze spisovatelovy pozůstalosti, o nichž se donedávna nevědělo. Zástupci muzea ho našli při přebírání chaty v garáži. „Žili jsme v domnění, že veškeré hmotné věci jsou v našich sbírkách nebo je máme zapůjčeny v muzeu, ale opak byl pravdou,“ uvedl Vinduška.

V přízemí chaty jsou skříně, truhly a stůl, které ukazují fotografie původního interiéru. V prvním patře v takzvané vechtrovně je knihovna s desítkami Hrabalových knih.

Středočeský kraj odkoupil chatu koncem loňského roku za 9,9 milionu korun. Díky vyjednávání snížil původní cenu téměř 12 milionů a podepsal memorandum s ministerstvem kultury o spolupráci při provozu budoucí expozice. Za kraj se o ni bude starat Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které dlouhodobě spravuje stálou expozici Bohumila Hrabala.

Část z nymburské expozice, zejména předměty pocházející přímo z chaty, se vrátí do původních prostor v Kersku. Mezi vystavenými exponáty by mohly být například Hrabalovy psací stroje, akumulační kamna a jízdní kolo. O přesné podobě expozice v chatě, včetně toho, do jakého časového období prostor stylizují, chtějí zástupci muzea rozhodnout letos.

Bohumil Hrabal (1914 až 1997) na chatě provedl v letech 1967 až 1970 stavební úpravy, nechal přistavět horní patro s ateliérem. Zejména v 70. letech minulého století zde napsal většinu svých knih. Před smrtí objekt daroval synovi svého souseda, který zde dostavěl koupelnu a kuchyň a objekt vlastnil až do loňského roku. Chatu bude zatím kraj otevírat veřejnosti jen při výjimečným příležitostech, letos ještě během tradiční letní akce Hrabalovo Kersko.

Reklama

Doporučované