Hlavní obsah

Nymburk hledá velkoformátové plochy pro letní streetartový festival

Ilustrační foto.

Reklama

V Nymburce hledají plochy pro velkoformátové obrazy, které zřejmě v srpnu vytvoří umělci při streetartovém festivalu Město=galerie. Lidé mohou takové plochy nabízet do konce května.

Článek

Festival se letos bude konat v některém ze srpnových nebo zářijových termínů v několika středočeských městech, kromě Nymburka se podruhé zapojí také Poděbrady a poprvé Mladá Boleslav, pořadatelé jednají s dalšími dvěma městy. Během festivalu vzniklo loni v srpnu v Nymburce několik velkoformátových maleb, například na výměníku pod železničním mostem nebo na stěně ZŠ Komenského. Nymburk to dnes uvedl na svém webu.

„S kurátorem festivalu Lukášem Kladívkem také pracujeme na dlouhodobějším projektu sochy, která by mohla vhodně obohatit veřejný prostor u nádraží,“ uvedla místostarostka Stanislava Tichá (Nymburk s klidem). Město s organizátory ladí program a hledá vhodná místa pro vznik dalších obrazů, takzvaných murals. Podle Kladívka by mělo jít o plochu obdélníkového tvaru na výšku, ideálně ve výšce tří pater poblíž železniční trati.

„Do Nymburka máme zatím potvrzené tři umělce na velkoformátové obrazy, jednu menší zeď zřejmě nabídneme začínajícím umělcům,“ řekl Kladívko. V plánu je i víkendový organizovaný art jam a open jam pro streetart a graffiti umělce a filmová projekce.

Pořadatelé festivalu se snaží propagovat nenásilnou formu graffiti a streetart, umělci je budou vytvářet legálně a ve spolupráci s majiteli budov nebo městy. Prvním impulzem byla v roce 2012 výzdoba zanedbaného podchodu na nádraží v Kutné Hoře. Loni festival putoval od července do září mezi pěti středočeskými městy, zapojila se Lysá nad Labem, Nymburk, Poděbrady, Čáslav a Kutná Hora.

V Nymburce se na financování festivalu podílí město. Lidé mohou plochu své nemovitosti nabízet na e-mail skolstvi@meu-nbk.cz nebo telefonicky na čísle 606 608 445.

Reklama

Související témata:

Doporučované