Hlavní obsah

Příbram na jaře otevře nový park u Čekalíkovského rybníka

Ilustrační foto.

Reklama

Příbram na jaře otevře nový park u Čekalíkovského rybníka. Bude v něm i odkaz na historii italských uprchlíků z horských oblastí Valle di Ledro, kteří se dostali do Příbrami.

Článek

V Itálii už vznikla socha symbolizující přátelství a partnerství, která bude v parku odhalena při jeho otevření, řekl ČTK starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Náklady na úpravy okolí rybníka jsou 37 milionů korun bez DPH. „Do konce roku budou hotová parkoviště jak v Březnické, tak v Milínské ulici. Budeme je dávat do předčasného užívání. Park bude uveden do provozu v jarních měsících s ohledem na klimatické podmínky,“ uvedl Konvalinka. Předpokládá, že se tak stane na konci dubna.

Město v parku počítá i s lavičkou Giuliana Pellegriniho, dlouholetého starosty svazku obcí Valle Di Ledro. Obyvatelé údolí Valle di Ledro, které tehdy patřilo Rakousku-Uhersku, museli na příkaz úřadů v květnu 1915 opustit své domovy, protože se k nim blížila válečná fronta. Předpokládalo se, že budou zpět za pár dní, do rozstřílených a vybrakovaných domů se však mohli vrátit až za čtyři roky. Přes 10 000 evakuovaných Italů našlo dočasně svůj domov v Čechách.

Příbram dala nedávno Čekalíkovský rybník odbahnit a opravit jeho hráz a dno. Práce, které zahrnovaly i vybudování odtoku a mol, vyšly na čtyři miliony korun. Rekonstrukce nyní pokračuje druhou etapou, cílem je vybudovat u rybníka odpočinkovou zónu. Její součástí budou stromy, lavičky, mlatové cesty, herní prvky, altánek a parkoviště.

Reklama

Doporučované