Hlavní obsah

Skanzen v Přerově nad Labem zahájí sezonu Jarem na vsi a výstavou pivovarnictví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem na Nymbursku se letos pro návštěvníky otevře 18. března tradiční velikonoční výstavou Jaro na vsi.

Článek

Loni navštívilo nejstarší český skanzen 24 555 lidí, zhruba o 10 000 více než v roce 2020, ale téměř o polovinu méně než v posledním předcovidovém roce 2019. Letošní sezona by se mohla programem i počtem návštěvníků přiblížit k době před covidem. ČTK to řekl ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Výstavou Jaro na vsi zahájí skanzen sezonu již potřicáté. „Je to velká výstava instalovaná do všech chalup v areálu skanzenu, v interiérech jsou scény ze života našich předků, předvádějící všechny staré krajové zvyky a obyčeje spojené s jarem a Velikonocemi,“ řekl Vinduška. Jaro na vsi doplní sezonní výstava ve výstavním sále Bednárny, která se zaměří na historii piva a pivovarnictví na Nymbursku.

Už při jarní výstavě skanzenu budou moci návštěvníci zhlédnout všechny stálé expozice v komorách, špýcharech, ve velké stodole i ve staré škole. Od poloviny května nabídne skanzen výstavu Z historie šicích strojů a od 17. listopadu až do konce roku vánoční výstavu. V létě ve skanzenu odehrají i dvě divadelní představení.

Historické chalupy používají jako kulisy i čeští filmoví tvůrci, například režisér Zdeněk Troška natočil v přerovském skanzenu už pět filmových pohádek. Letos stráví Troška s návštěvníky skanzenu 20. srpna celý den. „Pan režisér si připraví diktát, který zájemcům z řad návštěvníků v prostorách staré školy nadiktuje, a pak s nimi, jakožto velký znalec českého jazyka, rozebírá. Diktát je zpravidla okořeněn různými chytáky a vždy je spojen i s jeho vyprávěním,“ doplnil Vinduška. Během akce Skanzen v pohádkách Zdeňka Trošky se budou moci návštěvníci převléknout do kostýmů postav z Troškových pohádek.

Přerov nad Labem leží zhruba 30 kilometrů východně do Prahy. Zdejší skanzen má původ už v roce 1895, nejprve patřily pod regionální národopisné muzeum pouze kovárna a rychta. Skanzen, který patří k nejstarším regionálním evropským muzeím v přírodě, se začal významně rozšiřovat po roce 1967. Na ploše dvou hektarů je dnes téměř 40 objektů lidové architektury, z toho devět chalup, sedm špýcharů, čtyři stodoly, kaplička a další drobná lidová architektura. Figuríny uvnitř chalup znázorňují život na polabské vesnici od poloviny 18. do poloviny 20. století. Nejvzácnější stavbou je takzvaná staročeská chalupa.

Polabské národopisné muzeum patří pod Polabské muzeum, které je příspěvkovou organizací Středočeského kraje.

Reklama

Doporučované