Hlavní obsah

U Berounky a v Posázaví přibudou čtyři úseky cyklostezek za 700 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

U řeky Berounky a v Posázaví přibudou čtyři úseky cyklostezek. Cyklisté se budou moci svézt po nové trase z Nižboru do Křivoklátu.

Článek

Na Posázavské cyklotrase vznikne nové spojení Jílového a Davle, Senohrab a Poříčí nad Sázavou a Poříčí nad Sázavou a Nespek. Výstavba vyjde téměř na 700 milionů korun, naplánovaná je v letech 2025 a 2027. Projektové záměry dnes schválili krajští radní a zařadili je do zásobníku investičních akcí, jak informoval ČTK Josef Holek z krajského úřadu.

Cílem všech projektů je vybudovat bezpečné spojení pro pěší a cyklisty. Například na Berounsku musejí cyklisté využívat silnice druhé a třetí třídy se značným stoupáním. Nová cyklostezka by měla propojit páteřní cyklotrasy a města Beroun a Rakovník. Jde navíc o turisticky vytíženou lokalitu. Dvacetikilometrový úsek by se měl stavět v roce 2025, akce vyjde zhruba na 380 milionů korun.

V Posázaví celkově přibude 16,6 kilometru stezek zhruba za 310 milionů korun. Na nové stezky bude přebudována dálková páteřní cyklotrasa číslo 19 ze silnic druhé třídy nebo z místních a účelových komunikací s nevyhovujícím technickým stavem povrchu. Stavět by se mělo mezi roky 2026 a 2027. Náklady by měly z 85 procent pokrýt dotace, které chce kraj čerpat z EU nebo ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Středočeský kraj nabízí cyklistům zhruba 500 kilometrů stezek. Do roku 2025 by se měla síť rozrůst o dalších více než 121 kilometrů.

Reklama

Doporučované