Hlavní obsah

V Novém Strašecí je u konce budování kanalizace, které trvalo několik let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Novém Strašecí je u konce budování kanalizace, které trvalo několik let a bylo také jednou z nejzásadnějších investic. Nyní ještě zbývá zprovoznit čerpací stanici, která obslouží několik set domů.

Článek

Dostavba kanalizace ve městě začala v roce 2019, více než 90 procent prací bylo dokončeno loni. Celkem náklady dosáhly podle místostarosty zhruba 170 milionů korun. V částce je i oprava povrchů silnic, do kterých stavba kanalizace zasáhla, a pořízení nového veřejného osvětlení.

Vedení města tento projekt připravovalo řadu let. Dostavba kanalizace se týká několika oblastí, například Rudské ulice a okolí, lokality Fortna nebo prodloužení v Pecínově. Na kanalizaci tak bude napojeno více než 90 procent obyvatel města. Část nákladů na investici pokryla městu dotace ze Státního fondu životního prostředí a také dotace Středočeského kraje.

„V nejbližších týdnech se lidé budou moci začít napojovat, záležet bude také na počasí,“ místostarosta Nového Strašecí Jan Bureš (Město pro rodinu - rodina pro město).

Od předloňského roku je v provozu nová čistírna odpadních vod s moderními technologiemi a větší kapacitou. Stála zhruba 67 milionů korun a má větší kapacitu pro zhruba 7500 obyvatel, původní měla kapacitu asi o 2000 obyvatel méně. Nové Strašecí má nyní kolem 5700 obyvatel a Mšecké Žehrovice, které čisitičku také využívají, mají přibližně 700 obyvatel.

Reklama

Doporučované