Hlavní obsah

Bývalá ubytovna v Krásném Březně je opravená, zájemci o byty se mohou hlásit

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Bývalá ubytovna v ústecké čtvrti Krásné Březno je opravená. Zájemci o byty se mohou hlásit ode dneška. V nabídce je 16 sociálních a 17 dostupných bytů. Nejmenší byty mají velikost 1+kk, největší 2+kk.

Článek

V přízemí jsou také bytové jednotky pro vozíčkáře. Rekonstrukce vyšla zhruba na 40 milionů korun. První nájemníci se nastěhují v květnu. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Ústí nad Labem Tomáš Vlach (ANO).

Město objekt v Čelakovského ulici koupilo v roce 2013 za šest milionů korun. Kvůli zamýšlené přestavbě vznikla petice, její signatáři požadovali demolici domu. Rekonstrukci zčásti pokryla dotace ze Státního fondu podpory investic, další část úvěr. Oprava se městu asi o pět milionů korun prodražila kvůli dražším vstupům.

„Dům jsme přebírali v dezolátním stavu a byl devět let zakonzervovaný,“ připomněl náměstek. Noví nájemci se nastěhují podle jeho slov v květnu. K dispozici jim bude domovník, který se bude starat o klid a pořádek. Kvůli bezpečnosti byly společné prostory opatřeny kamerovým systémem.

Město se rozhodlo cílit hlavně na seniory v nelehké životní situaci, kteří se podle Vlacha už radnici hlásí. Obývat budou sociální byty. Smlouvu s městem podepíšou na dva roky, pokud však bude jejich obtížná situace trvat déle, bude zřejmě možné jim smlouvy prodloužit, podotkl náměstek. Dostupné byty chce město obsadit zaměstnanci veřejného sektoru, například sestrami či policisty. Ústí informace k podání žádostí zveřejnilo na svých webových stránkách. Nájemní sazba u dostupného bydlení činí až 90 korun za metr čtvereční, u sociálních bytů jde asi o 71 korun za metr čtvereční.

Samospráva už dřív představila bytovou koncepci. Svůj bytový fond plánuje rozšířit o stovky bytů, o něž město přišlo při privatizaci. „Jsme ochotní jednat s majiteli objektů a nebráníme se posoudit, jestli je nějaký objekt vhodný pro výkup, nebo ne, ale měli bychom dostat zprávu majitele, že má zájem svou nemovitost prodat,“ řekl k tomu Vlach. Konkrétně Krásné Březno je podle něj místo, kde město plánuje investovat. „Krásné Březno je místo, které je nádherné, je tu velká občanská vybavenost,“ uvedl náměstek a doplnil, že je v zájmu města, aby bylo Krásné Březno dobrou adresou.

Rekonstrukce objektu v Čelakovského ulici spočívala v demontáži umakartu, vybourání příček i statickém zajištění nově vzniklých otvorů – dveří a oken. Udělaly se nové nátěry, podlahy, bytové jednotky mají nové kuchyně. Před zahájením oprav byl nutný také úklid a deratizace. „Jeden z největších problémů byl, že když se dělaly nové vstupy do místností z chodeb a propojovaly se místnosti mezi sebou, tak byly různé výšky podlah, to jsme museli srovnat,“ uvedl za zhotovitele SIM stavby Lukáš Trončinský. Problematické podle něj bylo i řešení bezbariérových bytů.

Reklama

Doporučované