Hlavní obsah

Na pomezí Stodůlek a Řeporyjí začala stavba prvního dřevěného bytového domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Na pomezí Stodůlek a Řeporyjí začala stavba prvních vícepodlažních dřevěných bytových domů v Praze. V projektu Timber Praha, který je realizován jako součást komplexu Arcus City, má do konce roku 2024 vyrůst 62 bytů.

Článek

Společnost UBM Development Czechia to dnes uvedla v tiskové zprávě. Na dotaz ČTK odpověděla, že investice do dřevostaveb přesáhne půl miliardy korun.

Dřevěný dům Timber Praha byl původně koncipován jako klasická stavba z betonu, ze kterého budou nakonec spodní stavba včetně základů, podezdívka do dvaceti centimetrů nad úrovní terénu, schodišťová ramena a jedno schodiště. Vnitřní nosné mezibytové stěny a stropy nadzemních podlaží se postaví z CLT panelů – křížem lepeného dřeva. Nosná konstrukce bude podle informací developera ze smrkového dřeva a venkovní obklady fasády z modřínu. Dřevo bude použito v interiéru jako pohledové na stropech obytných místností a chodeb a také na schodištích.

„Hlavní výhodou staveb ze dřeva je jejich minimální uhlíková stopa a současně se jedná o obnovitelný materiál. Dřevo se stane rovněž součástí interiérů bytů a společných prostor budov jako designový prvek,“ řekl Josef Wiedermann, jednatel UBM Development Czechia, která navazuje na mateřskou rakouskou firmu UBM Development AG, jež v současné době staví dřevostavby a hybridní stavby v Rakousku a Německu. Wiedermann dodal, že doba výstavby je u dřevostaveb oproti klasické výstavbě kratší zhruba o třetinu.

Obě budovy Timber Praha dosáhnou požární výšky 12 metrů, což je současné české maximum pro konstrukce s využitím dřeva. V Německu a Rakousku technické a požární předpisy umožňují mnohem vyšší dřevěné a hybridní stavby. „Běžně o šesti i více patrech. UBM postavila například dřevohybridní kancelářskou budovu o devíti patrech ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mainzu chystá dvanáct pater,“ řekl Tomáš Krejčí, ředitel projekčního oddělení UBM Development Czechia.

V Praze plánuje postavit dřevěný bytový dům o čtyřech patrech se skoro 80 byty například i společnost Skanska. Dům v pražských Radlicích pojmenovaný Radlický Dřevák se má začít budovat v roce 2024 a dokončit o dva roky později. Skanska výši investice neuvedla.

Komplex Arcus City má být dokončen v roce 2025 a nabídne celkem 270 bytů, deset rodinných domů a několik obchodních jednotek. Letos se má předávat téměř 150 bytů.

Společnost UBM působí v ČR od roku 1993. Mezi nejvýznamnější realizace firmy se v Praze řadí multifunkční komplex Anděl City na Smíchově, budova Darex na Václavském náměstí či přestavění původního Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí na hotel.

Reklama

Doporučované