Hlavní obsah

Galerie Úštěk na Litoměřicku v centru historického města láká na známá jména

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Úštěku na Litoměřicku se otevřela nová galerie. V historickém objektu, který před desítkami let sloužil jako čerpací stanice, provoz zahájila vernisáží děl Viktora Preisse.

Článek

Návštěvníci v modrém domě v centru města najdou obrazy Ivy Hüttnerové, Petry Černocké, Jiřího Slívy, Cyrila Boudy a dalších.

Galerie Úštěk je nástupcem původní Galerie U brány, jejíž prostory už nestačily objemnému souboru děl. „Dva roky jsme rekonstruovali dům. Motivací byla snaha umístit sem něco zajímavého, umělecky zaměřeného. Úštěk je krásné město, kde pořádáme řadu akcí, ale chtěli jsme, aby tu bylo kam jít i mimo jarmarky,“ řekl dnes ČTK majitel galerie Libor Uhlík-

V trvalé expozici, která je prodejní, si návštěvníci mohou prohlédnout díla českých autorů, mezi nimiž je Kája Saudek, Martin, Jiří i Cyril Boudovi, F. Ringo Čech a další tvůrci. Obklopeni obrazy si mohou pochutnat lidé na kávě a sedět při tom na židli, která nese jméno některého z umělců. Zeď slávy pak nabízí přehled jmen těch, jejichž tvorba se v galerii objevuje. „Ovšem nejslavnější je osoba, která v galerii nevystavuje, ale nějakou dobu tu žila,“ uvedl Uhlík. Tou je herečka Scarlett Johanssonová. „Dům sloužil filmařům při natáčení hollywoodského snímku Králíček Jojo, kde Johanssonová hraje maminku malého chlapce a na půdě ukrývá židovskou holčičku,“ řekl Uhlík. Grafiku města Úštěk dostali na památku pobytu herečka i režisér filmu Taika Waititi.

Své grafiky, kresby a malby nyní v galerii vystavuje Viktor Preiss. Příležitost podívat se do Úštěku a navštívit při tom galerii mají lidé v sobotu, kdy se koná tradiční velikonoční jarmark. Na náměstí bude 150 stánků. Součástí programu je vystoupení folklorních souborů, ukázka lidových zvyků apod. „Otevřena je galerie denně a do budoucna plánujeme i letní terasu, pod kterou ještě zůstaly staré nádrže na benzin z doby před rokem 1969, to se ještě projíždělo centrem městem,“ uvedl Uhlík, který věří, že si do galerie najdou lidé cestu. „Budou si tu moci nejen prohlédnout díla známých českých osobností, ale také je tu v kavárně potkat,“ dodal Uhlík.

Reklama

Doporučované