Hlavní obsah

Jarní práce na chmelnicích zajistí zřejmě cizinci, možná i Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pěstitelé opět nevědí, kdo zajistí jarní práce na chmelnicích. Brigádníky ze zahraničí měli domluvené, cestu jim však může překazit válka na Ukrajině. Nahradit tyto lidi by mohli Ukrajinci, kteří už jsou v České republice.

Článek

Před bojem však utíkají převážně matky s dětmi a chmelaři budou potřebovat hlavně traktoristy. ČTK to řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Do Čech nemohli zahraniční brigádníci ani před dvěma lety, tehdy se hranice uzavřely kvůli covidu.

Zemědělci se většinou dohodnou s konkrétní osobou, která zajistí cestu brigádníků, mezi kterými převažují cizinci z východu. „Letos máme strach, že se k nám tito lidé nedostanou. Už se stalo, že zavolal chlap, že nepřijede, protože má povolávací rozkaz. Zkusí sehnat někoho jiného, ale otázka je, jak to bude na hranicích,“ uvedl Hejda.

Zatím není jasné, zda brigádníky budou moci nahradit lidé, kteří před válkou už utekli do Česka, převažují mezi nimi ženy s dětmi. „Zatím je ještě čas, budeme sledovat, kdo nepřijede, kdo je tady, kdo je dostupný. Snad se najdou ti, kteří budou moci nastoupit do práce. Je to velká neznámá, ale věříme, že to dobře dopadne,“ uvedl Hejda.

Práce na chmelnicích začíná koncem března řezáním. Za řezačkou jedou plošiny, z nichž se navazuje nahoře drátek na konstrukci a pouští se dolů, tam se pak musí zapíchnout. Loni se práce o dva týdny posunuly kvůli chladnému jaru, zavádět se začalo až v druhé polovině května. Jarní práce trvají obvykle do začátku června, brigádníky pak pěstitelé potřebují znovu na sklizeň.

Úroda chmele byla loni nejvyšší za čtvrt století. Díky rekordnímu průměrnému výnosu 1,67 tuny z hektaru se meziročně zvýšila o 40,2 procenta na více než 8300 tun. Pomohlo počasí, hlavně deštivý červen. Většina chmelových porostů dosáhla vrcholu chmelové konstrukce, tedy sedmi metrů. „Letos se obáváme dalšího suchého roku. V lednu a únoru srážek mnoho nebylo, loni to byly deštivé měsíce a pak bylo dost vody v květnu, červnu i červenci. Uvidíme, jak to bude letos,“ řekl Hejda.

ČR patří mezi světové lídry v produkci chmele. V posledních letech poptávka převyšovala nabídku. Plocha chmelnic loni meziročně vzrostla o 4,9 hektaru na 4971 hektarů. Nejvíce chmelnic je na Žatecku. Na export jde ročně 60 až 80 procent úrody, nejvíce do Japonska a Číny.

Reklama

Doporučované