Hlavní obsah

Producenti filmů si rozdělí dva miliony korun z dotace Ústeckého kraje

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Producenti filmů si rozdělí dva miliony korun z dotace Ústeckého kraje. Peníze jsou určeny na podporu audiovizuální tvorby v regionu. Loni byla celková dotace milion korun. Zájem nyní mělo 11 tuzemských a zahraničních produkcí.

Článek

Čtyři úspěšní žadatelé dostanou každý po půl milionu korun. „Jsou to peníze, které se do kraje vrátí. Produkce jsou velké a třeba cateringové služby mohou být při natáčení zadávány regionálním firmám,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). „Zatím se kraj spojoval spíše s temnými snímky, doufáme, že odkryty budou také jeho krásy,“ dodal.

Producenti spolupracují s krajskou filmovou kanceláří. Ta se aktuálně podílí na natáčení snímku Dvě slova jako klíč režiséra Dana Svátka. Vzniká podle románu ústeckého rodáka Josefa Formánka a volně navazuje na předchozí film Úsměvy smutných mužů, který se v regionu také natáčel.

V Ústeckém kraji se natáčela třetí řada německého seriálu Ponorka nebo nová adaptace Remarqueova románu Na západní frontě klid. České středohoří se stalo filmovou lokací pro německou pohádku Trpasličí nos. Ústí nad Labem si zahrálo v seriálu Rapl 2 a seriál Most! se natáčel ve stejnojmenném městě. „U nás se natáčí i krásné věci, ale tolik se o nich neví nebo si je člověk nespojí s tím místem v kraji,“ řekla ČTK Barbora Hyšková, která je jedinou zaměstnankyní filmové kanceláře.

Čeští filmaři loni kvůli covidu pozastavovali natáčení. „Zahraniční štáby díky velmi striktním nařízením jely dál. Filmaři věděli, že se musí točit, protože jiná kultura nebyla, byl obrovský hlad a poptávka po filmech,“ uvedla Hyšková. V současnosti se v regionu chystá natáčení seriálu o Ivetě Bartošové, režisér Zdeněk Jiráský tu hledá pro připravovaný snímek dětské představitele. „V příštím roce tu bude díky dotačnímu programu také filmařsky živo,“ dodala Hyšková.

Reklama

Doporučované