Hlavní obsah

Romea.cz: Ústecký magistrát pokutoval vyvěšení česko-romské vlajky

Foto: Romea.cz

Česko-romská vlajka. Z důvodu, že Facebook fotografii v minulosti odstranil, je část vlajky zakryta. Foto: Miroslav Brož, úprava Romea.cz

Reklama

Magistrát Ústí nad Labem uložil pokutu za vyvěšení česko-romské vlajky u příležitosti Mezinárodního dne Romů. Tisíc korun má zaplatit Miroslav Brož, který vlajku vyvěsil na svém balkoně loni v dubnu.

Článek

Fotografii s vyvěšenou vlajkou zveřejnil na Facebooku. Proti rozhodnutí magistrátu se chce Brož odvolat, uvedl dnes server Romea.cz. Ústecký magistrát potvrdil, že pokutu uložil.

Jeden z uživatelů sociální sítě nahlásil zveřejnění fotky na magistrát. Protože oznámení bylo podáno na neznámého pachatele, ústecký magistrát požádal o součinnost policii a ztotožnění pachatele. Miroslav Brož byl pak pozván na policii, která posléze případ předala zpět na magistrát města Ústí nad Labem, uvedl server. V příkazu, který Brož dostal od magistrátu, je podle zveřejněné citace uvedeno, že Brož porušil zákon o užívání státních symbolů České republiky. Brož serveru řekl, že se cítí nevinný a proti trestu se odvolá.

„Magistrát skutečně pokutu za uvedený čin uložil. Přestupkové řízení je neveřejné, proto se k němu nelze blíže vyjadřovat,“ sdělil tajemník ústeckého magistrátu Miloš Studenovský.

Návrhy česko-romské vlajky vystavil v Praze v roce 2013 slovenský umělec Tomáš Rafa. Výstavu jako přestupek pozměňování vlajky řešila tehdy Praha 1, podle ní jde ale o umění, a pokutu proto neuložila. Městská část Praha 7 tehdy uložila pokutu 2000 korun, ale pražský magistrát pokutu nepotvrdil, rozhodnutí zrušil a řízení zastavil.

„Česko-romskou vlajku Tomáše Rafy vyvěšuji na Mezinárodní den Romů každý rok. Chci ukázat, že Romové jsou nedílnou součástí naší společnosti a také jim chci vyjádřit solidaritu a podporu v nelehkém postavení, které v naší zemi mají,“ dodal Brož.

Reklama

Doporučované