Hlavní obsah

Ústecký kraj dokončí Labskou cyklostezku. Kilometr bude stát 16,5 milionu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj dokončí Labskou cyklostezku na svém území. Vypíše nyní výběrové řízení na stavbu kilometrové trasy na Litoměřicku.

Článek

Náklady na stavbu se odhadují na 16,5 milionu korun. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Nová komunikace překlenuje Úštěcký potok. „Je to místo stavebně komplikované, kde se potok vlévá do Labe, musí se udělat přeložka kanalizace, proto jsou náklady tak vysoké,“ uvedl Řehák. Úsek Nučnice–Okna je poslední investiční akcí Ústeckého kraje na cyklostezce, která měří od hranice s Německem po hranici se Středočeským krajem 96 kilometrů.

V celém úseku je navržena výhybna, která bude sloužit i pro otáčení vozidel dopravujících mobilní povodňové zábrany. Vedle mostu přes potok projekt zahrnuje stavbu odpočívky s přístřeškem včetně vybavení pro cyklisty a malé odpočívky na trávě. V plánu je také vybavení parkoviště u přívozu v Nučnicích či výsadba 17 vzrostlých okrasných stromů. „Pak už může kraj Labskou stezku nabízet jako hotový turistický produkt,“ sdělil Řehák.

Po silnici II. třídy budou muset i nadále cyklisté, kteří vyjedou ze Svádova za Ústím nad Labem. „Bohužel tam je problém ve vlastnictví pozemků. S investicemi na stezce tak kraj posledním úsekem na Litoměřicku končí,“ uvedl Řehák.

Naposledy dokončili stavbaři v roce 2020 na Litoměřicku trasu Třeboutice – Křešice – Nučnice a Račice – Hněvice. Za deset let kraj investoval do Labské stezky více než 400 milionů korun, jednotlivé úseky spolufinancoval z dotací z ROP Severozápad, IROP a Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Doporučované